Španielsky premiér Sánchez nezískal podporu strany Podemos pre vytvorenie vlády

Lídrovi španielskych socialistov a úradujúcemu premiérovi Pedrovi Sánchezovi sa nepodarilo získať podporu krajne ľavicovej strany Podemos (Môžeme) potrebnú na vytvorenie vlády. Predlžuje sa tak nejasná politická situácia vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny, uviedla agentúra AP.

09.07.2019 16:45
Španielsko / Pedro Sanchéz / Foto: ,
Španielsky premiér Pedro Sánchez.
debata

Sánchez získal najviac hlasov v aprílových parlamentných voľbách, ale nedisponuje v zákonodarnom zbore väčšinou. Musí vyrokovať podporu aj od ďalších poslancov, aby prežil tohtomesačné hlasovanie o dôvere a mohol sa ujať úradu.

Piate kolo rokovaní medzi Sánchezom a lídrom strany Podemos Pablom Iglesiasom sa skončilo v utorok bez dohody. Dve hlavné stredopravicové strany v parlamente už dali najavo, že budú blokovať Sánchezov pokus vrátiť sa k moci.

Socialisti, ktorí majú v 350-člennom parlamente 123 poslancov, sa v utorok ústami svojho hovorcu vyjadrili, že ak hlasovanie o dôvere neustoja, prestanú sa usilovať o vytvorenie vlády. Zvyšuje sa tak možnosť konania ďalších parlamentných volieb, dodáva agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Španielsko #Podemos #Pedro Sanchéz