Johnson a Hunt sa stretli v jedinej plánovanej televíznej diskusii

Uchádzači o post nového britského premiéra, Boris Johnson a Jeremy Hunt, sa stretli v utorok večer v televíznej diskusii len dva týždne predtým, ako sa jeden z nich ujme najvyššej vládnej funkcie. Nosnou témou slovného zápasu bola otázka, komu by obyvatelia mali viac veriť v súvislosti s riešením brexitu, informuje tlačová agentúra Reuters.

10.07.2019 07:20
debata (5)

Boris Johnson, bývalý londýnsky starosta, ktorý má jasný náskok pred Huntom, spochybnil Huntovu ochotu doviesť krajinu k odchodu z EÚ do požadovaného termínu 31. októbra, zatiaľ čo Hunt – minister zahraničných vecí Británie – skritizoval Johnsona za spoliehanie sa na len na optimizmus, že sa krajine podarí dosiahnuť dohoda s Bruselom.

Johnson na opakovane položenú otázku, či by ako premiér v prípade nesplnenia konečného termínu odchodu Británie z EÚ odstúpil, odmietol priamo odpovedať. To podnietilo Hunta, aby ho obvinil z toho, že sa vyhýba odpovediam.

Išlo o jedinú plánovanú verejnú debatu ostávajúcich uchádzačov o najvyšší stranícky post v Konzervatívnej strane a zároveň ďalšieho šéfa britského kabinetu.

Nový líder konzervatívcov a nový premiér, ktorý nahradí Theresu Mayovú, bude známy 23. júla po ukončení straníckeho hlasovania zhruba 160 000 členov. Mayová odstúpila z postu líderky konzervatívcov po tom, ako nedokázala presvedčiť parlament, aby schválil brexitovú dohodu, ktorú vyjednala s Bruselom.

Niektorí z Johnsonovho tímu tvrdia, že jeho pozícia je neotrasiteľná a mohla by ju ohroziť len závažná chyba ich kandidáta. Johnson uistil, že zavŕši proces brexitu do 31. októbra, a to s dohodou alebo bez dohody s EÚ.

Jedinou vecou, ktorá počas televíznej diskusie rozdeľovala oboch uchádzačov, bolo Johnsonove odmietnutie vylúčiť rozpustenie parlamentu so zámerom pretlačenia bezdohodového odchodu Británie z bloku, zatiaľ čo Hunt uviedol, že by sa k takémuto kroku neuchýlil.

Hunt: Trump je neúctivý voči našej krajine aj premiérke

Hunt sa v predvečer debaty na Twitteri ohradil aj proti komentárom Donalda Trumpa o tom, že jeho administratíva nebude rokovať s britským veľvyslancom v USA Kimom Darrochom. Hunt uviedol, že je Trump neúctivý voči Spojenému kráľovstvu aj premiérke Therese Mayovej. Vyjadril sa tak po tom, čo Trump nazval Kima Darrocha „veľmi hlúpym človekom“. Trump reagoval na uniknuté e-maily, v ktorých sa Darroch nevyjadroval lichotivo o ňom a o jeho vláde.

Trump podrobil kritike aj Mayovú. Premiérka vraj ignorovala jeho rady týkajúce sa brexitu a šla „vlastnou bláznivou cestou“. „Priatelia hovoria úprimne a budem aj ja: tieto vyjadrenia na adresu našej premiérky a mojej krajiny sú neúctivé a nesprávne,“ vyhlásil Hunt.

Johnson, ktorého kandidatúru Trump verejne podporil, odmietol povedať, ako by pri riešení kauzy ambasádora postupoval on.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Boris Johnson #jeremy hunt