Babiš povedal Zemanovi, že chce dodržiavať koaličnú zmluvu

Český premiér Andrej Babiš (ANO) sa vo štvrtok na Pražskom hrade znovu stretol s prezidentom Milošom Zemanom. Hovorili o situácii na ministerstve kultúry. Prezident odmieta prijať demisiu ministra Antonína Staněka a vymenovať namiesto neho Michala Šmardu (obaja ČSSD). Sociálna demokracia preto hrozí odchodom z kabinetu, informovala Česká televízia (ČT).

11.07.2019 21:01
Andrej Babiš Foto: ,
Predseda vlády ČR Andrej Babiš.
debata (1)

Babiš prezidenta požiadal, aby vyhovel žiadosti o odvolanie Staněka a vymenovanie Šmardu. „Vysvetlil som pánovi prezidentovi, že máme koaličnú zmluvu, podľa ktorej som postupoval. Informoval som ho, že ju chcem dodržiavať. Budeme sa snažiť nájsť riešenie,“ povedal po rokovaní Babiš.

Prezident Babišovi zopakoval, že Staněkovo pôsobenie na ministerstve hodnotí pozitívne, a na rokovaní znovu vyslovil názor, že Šmarda nie je ideálny kandidát na pozíciu ministra kultúry.

„Súhlasím s názorom pána prezidenta, že pán Šmarda nie je ideálnym kandidátom na ministra kultúry. Nikdy v kultúre nerobil. Rešpektujem, že je to nominácia sociálnej demokracie, a postupujem podľa koaličnej zmluvy,“ povedal Babiš.

V relácii Události Českej televízie Babiš vyhlásil, že svoju úlohu chápe ako sprostredkova­teľskú. Spor je podľa neho medzi prezidentom Zemanom a vicepremiérom Janom Hamáčkom, pričom premiér chce prispieť k jeho vyriešeniu tak, aby vláda pokračovala.

Premiér sa stretne s predsedom ČSSD Hamáčkom ešte pred svojou piatkovou schôdzkou s prezidentom. Rozhodujúce podľa premiéra bude, ako sa k situácii postavia špičky sociálnej demokracie po svojom pondelkovom rokovaní. Predseda vlády dúfa, že výmena v rezorte kultúry bude vyriešená najneskôr na budúci týždeň.

Babiš rokoval so Zemanom už minulý týždeň, na schôdzke sa zúčastnil aj šéf ČSSD Jan Hamáček. Rokovania rozuzlenie nepriniesli, premiérovi a vicepremiérovi sa prezidenta nepodarilo presvedčiť, aby vymenoval Šmardu. Hamáček je k prezidentovi znovu pozvaný práve na piatok, tentoraz však v spoločnosti Staněka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman