NATO je znepokojené dodávkou prvých súčastí systému S-400 Turecku

Severoatlantická aliancia v piatok vyjadrila svoje "znepokojenie" v súvislosti s tým, že Turecko si prevzalo prvú dávku komponentov ruského protiraketového systému S-400. Uviedla to agentúra AFP.

12.07.2019 11:41 , aktualizované: 13:53
debata (34)

„Sme znepokojení možnými dôsledkami rozhodnutia Turecka nadobudnúť systém S-400,“ uviedol pre AFP nemenovaný predstaviteľ NATO. „Interoperabilita našich ozbrojených síl je základom NATO pre riadenie našich operácií a misií,“ dodal.

Spojené štáty sa obávajú, že ak Turecko ako člen NATO integruje ruský systém S-400 do svojich obranných systémov, vznikne riziko, že k citlivým údajom o bojovom lietadle F-35 sa môže dostať Rusko.

Mark Esper, ktoré americký prezident Donald Trump nominoval za šéfa Pentagónu, sa koncom júna v Bruseli stretol s tureckým ministrom obrany, aby ho upozornil na uvedené obavy. USA pohrozili Turecku, že ho vyčlenia z programu vývoja F-35, ak Ankara do 31. júla nezruší nákup systému S-400. V praxi to bude znamenať, že tureckí vojenskí piloti budú musieť prerušiť výcvikový kurz a opustiť územie Spojených štátov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však odmietol ustúpiť od dohody s Ruskom a vyjadril presvedčenie, že Ankara nebude čeliť žiadnym sankciám zo strany USA.

Do Turecka dorazila prvá časť ruského raketového systému S-400

Do Turecka dorazila prvá časť ruského obranného raketového systému S-400. Oznámilo to v piatok turecké ministerstvo obrany. Táto skutočnosť opäť zvýšila pravdepodobnosť zavedenia amerických sankcií, ako aj nového napätia medzi Tureckom a Washingtonom. Turecké ministerstvo obrany v stanovisku uviedlo, že „prvá skupina príslušenstva“ systému S-400 je už na vojenskej leteckej základni v blízkosti Ankary.

Američania Turecko opakovane varovali pred nákupom spomínaného systému protivzdušnej obrany. USA a ich spojenci z NATO tvrdia, že je nekompatibilný s ich systémami a predstavuje preto bezpečnostnú hrozbu pre stíhačky F-35. Spojené štáty Turecku pohrozili, že ak sa nákupu nevzdá, nedodajú mu najmodernejšie stíhačky F-35, ktoré si Turci objednali a na ktorých vývoji sa podieľali.

Spor okolo raketového systému ešte viac zhoršil vzťahy medzi Washingtonom a Ankarou, ktoré sú už aj tak dosť napäté, okrem iného napríklad pre situáciu v Sýrii.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #protivzdušná obrana #S-400