Po protidrogovej razii zatkli v Číne štyroch občanov Británie

Na východe Číny zatkli v piatok štyroch občanov Británie. Stalo sa tak dva dni po protidrogovom zásahu čínskej polície, v rámci ktorého bolo zadržaných 16 cudzincov. Informovalo o tom britské veľvyslanectvo, píše agentúra AFP.

12.07.2019 12:27
debata (3)

„Sme v kontakte s čínskymi predstaviteľmi… a poskytujeme konzulárnu pomoc,“ uviedla pre AFP hovorkyňa britskej ambasády v Pekingu. Dodala, že nemôže s určitosťou potvrdiť, či zadržanie britských občanov súvisí s predchádzajúcou protidrogovou raziou.

Polícia v meste Sü-čou v provincii Ťiang-su v stredu v súvislosti s obchodom s drogami zadržala celkovo 19 ľudí. Šestnásti z nich boli cudzinci – išlo o sedem učiteľov a deväť študentov miestnej jazykovej školy, ktorú prevádzkuje súkromná švajčiarska firma EF Education First. Nie je jasné, akej národnosti boli zadržaní cudzinci. Švajčiarska spoločnosť ubezpečila, že pri vyšetrovaní prípadu spolupracuje s čínskou políciou.

Za usvedčenie z drogových deliktov hrozí v Číne niekoľkoročné väzenie a za obchodovanie s drogami dokonca trest smrti. V Číne tento rok za drogové delikty odsúdili na smrť dvoch Kanaďanov.

Ako píše Reuters, vzťahy Pekingu a Londýna sa za posledné mesiace zhoršili. Čiastočne to súvisí s kritikou britských predstaviteľov v súvislosti so situáciou v Hongkongu, ktorý v posledných mesiacoch zachvátila vlna protivládnych protestov. Demonštrácie vyvolal sporný návrh zákona o extradícii, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestného činu vydávať do pevninskej Číny.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #protidrogové záťahy