Trump: Cez víkend sa začne hromadné zatýkanie imigrantov

Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že agenti prisťahovaleckého úradu plánujú cez víkend odštartovať v desiatich mestách operácie s cieľom pozatýkať tisíce imigrantov, ktorým súdy nariadili vyhostenie. Informovala o tom agentúra AFP.

12.07.2019 17:59
USA / Mexiko / migranti / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (6)

„Prišli nelegálne,“ povedal Trump pred novinármi v Bielom dome na margo imigrantov, ktorí nemajú v Spojených štátov povolenie na pobyt. Dodal, že prisťahovalecké úrady plánujú týchto ľudí „pozatýkať a poslať naspäť do ich domovských krajín“.

Spresnil, že operácia sa začne v nedeľu. „Buď pozatýkajú zločincov a umiestnia ich do (amerického) väzenia, alebo do väzenia v krajinách, odkiaľ prišli,“ dodal Trump.

Trump už v júni varoval, že prisťahovalecká a colná polícia (Immigration and Customs Enforcement – ICE) plánuje podniknúť masové zatýkanie. Mal na mysli plán, ktorý sa pripravoval celé mesiace a jeho cieľom je pri bleskovej operácii zaistiť tisíce migrantov, rodičov aj detí, vo veľkých mestách po celých Spojených štátoch.

Podľa médií ICE plánuje zásahy podniknúť v desiatich veľkých amerických mestách. Zamerané sú na ľudí, o ktorých vyhostení už súdy rozhodli.

Prieskum americkej expertnej skupiny Pew Research Center ukázal, že v Spojených štátoch žije približne 10,5 milióna ilegálnych migrantov, pričom dve tretiny z nich sú v krajine už viac ako desať rokov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vyhostenie #migranti #Donald Trump #zatýkanie