V Alžírsku sa konali ďalšie protesty, polícia zadržala približne desať osôb

V poradí už 21. piatok za sebou sa v Alžírsku konali masové protesty proti dočasnej vláde. Polícia počas nich zadržala približne desať osôb, informovala agentúra AFP.

13.07.2019 13:57
Alžírsko / protest / demonštrácia / Foto: ,
Demonštranti v uliciach mesta Alžír, 12. júla 2019.
debata

Protestné zhromaždenia sa konali krátko po tom, ako sa v utorok skončilo funkčné obdobie dočasnej hlavy štátu generála Abdala Kádira bin Sáliha, ktorý napriek tomu naďalej zostáva vo funkcii.

Prezidentom sa bin Sálih stal po tom, ako pod tlakom protestov i vplyvnej armády 2. apríla odstúpil dlhoročný líder krajiny Abdal Azíz Buteflika.

Protestujúci požadujú zmeny vo vedení krajiny, aby v ňom nemali zastúpenie ľudia napojení na Butefliku, ako i založenie nezávislých inštitúcií, ktoré by dohliadali na dodržiavanie zákonov počas nových volieb.

Ľudia počas piatkových protestov skandovali aj požiadavku, že Alžírsko sa musí stať „civilným a nie vojenským štátom“.

Viceprezident Alžírskej ligy na ochranu ľudských práv (LADDH) na Twitteri kritizoval nasadenie polície, ktorá na viacerých miestach metropoly Alžír blokovala vstupy do mesta a prehľadávala, kontrolovala a zatýkala ľudí. Cieľom týchto opatrení bolo podľa jeho slov „zabrániť pokojným zhromaždeniam v Alžíri“.

V Alžírsku sa 4. júla mali konať predčasné prezidentské voľby, v ktorých by bol zvolený Buteflikov nástupca. Bin Sálih však 7. júna vyhlásil, že sa v stanovenom termíne „nebudú môcť konať“. Ústavná rada totiž predtým odmietla kandidatúry jediných dvoch uchádzačov. Nový termín volieb nie je zatiaľ známy.

debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Alžírsko