Macron oznámil zriadenie vesmírnych ozbrojených síl

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes oznámil skoré zriadenie vojenského veliteľstva ozbrojených vesmírnych síl. Informovala o tom agentúra AFP. Podobný krok už tento rok ohlásili aj Spojené štáty. Podľa Macrona vznikne samostatné velenie vesmírnych síl v septembri najskôr v rámci letectva, neskôr pôjde o úplne autonómnu novú zložku armády.

13.07.2019 21:32
Francúzsko / Emmanuel Macron / Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron
debata (9)

Macronovo oznámenie prichádza deň pred nedeľňajšími oslavami, ktorými si Francúzsko bude pripomínať 230. výročie dobytia Bastily, teda začiatku Veľkej francúzskej revolúcie. Súčasťou osláv bude aj slávnostná vojenská prehliadka na parížskych Elyzejských poliach.

Prezident v prejave k zástupcom armády na ministerstve obrany tiež uviedol, že podrobnosti francúzskej obrannej vesmírnej stratégie čoskoro zverejní ministerka obrany Florence Parlyová a že vláda v tejto súvislosti rozhodne o nových investíciách.

Parlyová o nutnosti postaviť sa hrozbám, ktoré môžu vzniknúť militarizáciou vesmíru, už niekoľkokrát hovorila. Konkrétne to bolo napríklad vlani, keď Francúzsko obvinilo Rusko, že sa vo vesmíre pokúsilo v roku 2017 zachytiť vysielanie francúzsko-talianskeho satelitu Athena-Fidus, ktorý armády oboch krajín používajú na zabezpečenú komunikáciu.

Sústredenie pozornosti armády na oblasť vesmíru označil Macron za „skutočnú otázku národnej bezpečnosti“ Francúzska, ktoré musí byť podľa neho schopné lepšie chrániť svoje družice.

Na zriadenie samostatných vesmírnych ozbrojených síl dal už pokyn prezident Donald Trump tento rok vo februári. V USA majú byť po námorníctve, námornej pechote, pozemných silách, letectve a pohraničnej stráži šiestou zložkou armády. Záujem o posilnenie vojenských kapacít vo vesmíre prejavujú aj Čína a Rusko.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #vesmírne sily