Na protivládnych protestoch v Hongkongu opäť zasahovala polícia

Paprikovým sprejom a obuškami zasiahla polícia v nedeľu voči demonštrantom v meste Ša-tchien, ktoré leží na severe hongkonskej osobitnej administratívnej oblasti, neďaleko hraníc s Čínou. Informovali o tom svetové agentúry.

14.07.2019 14:58
Hong Kong / demonštrácie / Foto: ,
Demonštranti v meste Ša-tchien, ktoré leží na severe hongkonskej osobitnej administratívnej oblasti, neďaleko hraníc s Čínou 14. júla 2019.
debata (2)

Maskovaní demonštranti na zásah polície odpovedali stavaním barikád z kovového oplotenia.

V meste Ša-tchien, kde žije veľa mladých ľudí, sa na proteste zúčastnilo najmenej 10 000 ľudí. Niesli transparenty s nápismi „Bráňme Hongkong“ či „Policajti sú klamári“ a americkú vlajku a zástavu z koloniálneho obdobia, keď Hongkong patril pod Britániu.

Demonštranti žiadali správkyňu Hongkongu Carrie Lamovú, aby nielen pozastavila schvaľovanie sporného zákona o vydávaní páchateľov trestných činov do Číny, ale ho aj stiahla.

Tisíce ľudí už piatu nedeľu po sebe vyšli aj do ulíc priamo v Hongkongu. Stovky protestujúcich sa tam pridali k novinárom, ktorí protestovali proti policajnému násiliu počas júnových demonštrácií.

V sobotu hongkonská polícia v meste Šang šuej rozohnala demonštrantov protestujúcich proti praktikám čínskych obchodníkov, ktorí chodia bezcolne nakupovať lieky a kozmetiku do Hongkongu. Poriadková polícia voči protestujúcim zasiahla obuškami a paprikovým sprejom.

V Hongkongu sa už vyše mesiaca konajú protivládne pouličné protesty, ktoré majú prevažne pokojný charakter, občas však pri nich dochádza aj k násilnostiam a nepokojom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Hong Kong