V Pamplone skončili behy s býkmi, za týždeň sa zranilo 35 ľudí

V španielskej Pamplone dnes končia tradičné oslavy sviatku svätého Fermína, ktorých súčasťou sú behy s býkmi v uliciach mesta. Dnes ráno bežali býky úzkymi uličkami z ohrady do arény po ôsmej, a tento rok teda naposledy. Jeden z nich pri tom nabral na rohy troch mužov. Dvaja Austrálčania a jeden Španiel skončili s vážnymi zraneniami v nemocnici. Celkovo sa pri behoch s býkmi tento rok vážnejšie zranilo 35 ľudí, osem z nich poranili zvieratá svojimi rohmi, uviedla agentúra AFP.

14.07.2019 16:38
Beh s býkmi / Pamplona / Foto: ,
Oslavy sviatku svätého Fermína, ktorých súčasťou sú behy s býkmi v uliciach mesta, Pamplona 14. júla 2019.
debata (3)

Do Pamplony sa kvôli adrenalínovej zábave každý rok schádza až milión turistov, väčšina z nich sa ale behov s býkmi a večerným koridám len prizerá. Tí najodvážnejší sa ale oblečú do bieleho, uviažu si na krk červenú šatku a spolu s býkmi absolvujú necelú kilometer dlhú trasu, ktorej ubehnutie trvá väčšinou len niekoľko minút.

Takzvané „encierros“, ako sa behom pred býkmi v uliciach hovorí, si často vyžiadajú množstvo zranených, a to nielen pri kontakte s pol tony ťažkými býčími samcami, ale aj pri tlačeniciach a pádoch.

Dnes spôsobil paniku v dave najväčší z šiestich býkov, ktorý sa oddelil od stáda a obrátil sa proti bežcom. Jedného muža prehodil cez rohy na zem, potom ku stene pritlačil ďalších dvoch turistov. Hovorca miestnej nemocnice Tomás Belzunegui uviedol, že zranených lekári ošetrili a že nie sú v ohrození života.

Celkom tento rok býky nabrali na rohy osem Ľudí. Boli medzi nimi i dvaja Američania, z ktorých jeden utrpel zraneniami na krku vo chvíli, keď sa pokúšal urobiť si selfie. V nemocnici skončilo 35 účastníkov behov, počas osláv sa ale celkovo ľahko zranili stovky ľudí, uviedli zástupcovia Červeného kríža.

História festivalu, zvaného sanfermines, ktorý svetovo spopularizoval americký spisovateľ Ernest Hemingway v roku 1926 novelou Fiesta, siaha až do 14. storočia. V poslednej dobe sú ale oslavy stále populárnejšie a baskická Pamplona, ktorá má 190 000 obyvateľov, každoročne pod náporom turistov praská počas tohto sviatku vo švíkoch.

Minulý rok sa pri behoch s býkmi v uliciach mesta zranilo 42 ľudí, len dvoch z nich ale zvieratá nabrali na rohy. Poslednú smrteľnú obeť si beh s býkmi v Pamplone vyžiadal v roku 2009, keď dvadsaťsedemročný Španiel podľahol zraneniam pľúc a srdca. Za posledných sto rokov zomrelo pri behu s býkmi v Pamplone 15 ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pamplona #beh s býkmi #sviatok sv. Fermina