Trump chce z vlády prepustiť ministra obchodu Rossa

Americký prezident Donald Trump chce prepustiť ministra obchodu Wilbura Rossa po neúspechu plánu na zaradenie otázky o štátnom občianstve do formulárov pre sčítanie obyvateľov v roku 2020. Podľa pondeľnajšej informácie televízie NBC svoj zámer prezident oznámil spolupracovníkom a poradcom.

15.07.2019 12:21
Trump, Wilbur Ross, USA Foto: ,
Americký prezident Donald Trump a minister obchodu Wilbur Ross.
debata (1)

Najvyšší súd koncom júna zablokoval zámer vlády pýtať sa pri sčítaní na občianstvo a Trump pred týždňom oznámil, že sa plánu vzdáva.

Osemdesiatjeden­ročný Ross by mohol vládu opustiť počas tohtoročného leta, uviedla NBC s odvolaním sa na prezidentovho poradcu. Minister, ktorý je členom Demokratickej strany, udržiava s Trumpom styky 25 rokov a jeho kandidatúru v júni 2016 podporil. Rossovho nástupcu pre vládnu funkciu Trump zatiaľ nehľadá, poznamenala televízia.

Sčítanie všetkých osôb žijúcich na území Spojených štátov, teda aj migrantov a osôb bez práva na pobyt, sa v USA vykonáva každých desať rokov a jeho garantom je ministerstvo obchodu. Dáta sa využívajú na rozdeľovanie federálnych peňazí, vymedzenie volebných obvodov a na prípadné úpravy politického zastúpenia jednotlivých štátov v Kongrese USA. Citlivá otázka na štátne občianstvo USA bola naposledy v dotazníku zaradená v roku 1950.

Otázka na občianstvo je v USA mnohými považovaná za zásah do osobných práv rovnako ako otázky na rasu alebo národnosť. Kritici vládneho zámeru tvrdia, že milióny najmä hispánskych prisťahovalcov, ktorí nie sú občanmi USA a nemajú právo na pobyt, sa z tohto dôvodu sčítania obyvateľstva vyhnú. Získané údaje tak budú nepresné a početné americké menšiny dostanú z federálneho rozpočtu menej peňazí.

Po zamietavom verdikte najvyššieho súdu Trump minulý týždeň vyhlásil, že sa plánu na zistenie občianstva pri sčítaní obyvateľov vzdáva, údaje ho vraj možno ale získať z existujúcich registrov. Prezident spresnil, že „okamžite“ podpíše zákon, ktorý nariadi všetkým ministerstvám a štátnym úradom, aby sa údaje o amerických a neamerických občanoch a počtu ľudí bez povolenia na pobyt zasielali ministerstvu obchodu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #sčítanie obyvateľov