Záplavy v južnej Ázii majú už 187 obetí

Najmenej 187 ľudí už zahynulo v dôsledku záplav a zosuvov pôdy, ktoré v posledných dňoch postihli Nepál, Indiu, Bangladéš a Pakistan. Novú bilanciu dnes zverejnila agentúra AFP s odvolaním sa na úrady v postihnutých krajinách.

16.07.2019 12:29 , aktualizované: 18:23
India, záplavy, brahmaputra, rieka, voda Foto: ,
Zaplavená dedina Katahguri pozdĺž rieky Brahmaputra, India.
debata

Silné monzúnové dažde rozvodnili v postihnutej oblasti rieky a zaplavili tisíce domov, zničili mosty a poškodili cesty. V Bangladéši sa v pondelok utopilo päť detí, čím bilancia obetí v tejto 160-miliónovej krajine vzrástla na 34. Desať ďalších ľudí prišlo pri záplavách o život v obrích bangladéšskych utečeneckých táboroch, kde žijú príslušníci moslimského etnika Rohingov utekajúci pred prenasledovaním v susednej Barme.

V Nepále registrujú už 67 mŕtvych. Na snímkach zo zeme sú vidieť záchranári, ako na nafukovacích člnoch evakuujú rodiny, ktoré uviazli v zatopených domovoch. Zdravotnícki experti varujú pred epidémiami chorôb zo špinavej vody a vyzvali na poskytnutie medzinárodnej pomoci.

Obete hlási už aj pakistanská časť Kašmíru, kde úrady napočítali 23 mŕtvych a 120 domov zničených bleskovými povodňami.

V Bombaji sa zrútila budova

V Indii pripravili povodne a zosuvy o život najmenej päťdesiatsedem osôb. Najhoršie postihnuté sú severovýchodné štáty Bihár a Asami. Asámske úrady vydali najvyšší stupeň varovania pred záplavami, ktoré v tomto štáte usmrtili už 11 ľudí a ďalších 83 000 vyhnali z domovov. Bihár registruje 24 obetí; 2,5 milióna obyvateľov bolo nepriaznivým počasím priamo zasiahnutých.

V Bombaji sa v utorok v silných dažďov zrútila štvorpodlažná budova. Na sedem mŕtvych stúpol poobede počet obetí nešťastia. Ďalších približne 40 ľudí je uväznených pod troskami. „Pri kolapse (budovy) zahynulo sedem ľudí vrátane dvoch žien a 15-ročného chlapca. Niektoré z obetí boli urýchlene prevezené do nemocnice, svojim zraneniam však podľahli,“ povedal šéf oblastnej polície Sandíp Bagdikar, ktorý dodal, že takmer 60 percent trosiek sa už podarilo odstrániť a záchranné práce budú pokračovať aj v noci.

Pri pátraní pomáhajú policajti s cvičenými psami i obyvatelia, ktorí ručne odstraňujú trosky. Dom sa nachádzal v úzkej uličke a použitie ťažkej techniky je preto obtiažne. Predstavitelia štátu Maháraštra pre médiá uviedli, že budova mala sto rokov a bývalo v nej 15 rodín. „Dom sa zrútil s veľkým rachotom a my sme si mysleli, že nastalo zemetrasenie,“ opísal situáciu pre televíznu stanicu New Delhi Television miestny obyvateľ.

Podobné nešťastie sa stalo aj v pondelok v kopcovitej oblasti severoindického štátu Himáčalpradéš. Po silných monzúnových dažďoch sa tam zrútil poschodový dom a pod jeho troskami zahynulo 14 osôb. V júli došlo v Bombaji k zrúteniu múru, ktorý usmrtil 29 ľudí.

Monzúnové dažde trápia juh Ázie každoročne zhruba od júna do septembra a spôsobujú tam záplavy. Vlani postihli indický štát Kérala najsilnejšou monzúny za niekoľko desaťročí, ktoré si vyžiadali vyše 400 obetí a viac než milión ľudí nechali bez strechy nad hlavou. O rok skôr zomrelo pri monzúnových záplavách v Bangladéši, Indii, Nepále a Pakistane vyše 1 300 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #záplavy #Zosuvy pôdy #Bangladéš #Nepál #Ázia