Hackeri ukradli dáta o miliónoch ľudí zo systémov bulharskej finančnej správy

Hackeri ukradli informácie o miliónoch ľudí zo systémov bulharskej národnej finančnej správy a z e-mailu na ruskom internetovom portáli ich v pondelok rozosielali bulharským médiám.

16.07.2019 13:59
hacker Foto:
Ilustračná foto.
debata (8)

Podľa nich hackeri ukradli údaje o približne piatich miliónoch ľudí z celkovo siedmich miliónov obyvateľov Bulharska. Únik informácií, najväčší v tejto balkánskej krajine, zahŕňal mená, osobné údaje a finančné príjmy jednotlivcov a spoločností.

„Je možné, že ide o prvý prípad (kybernetického útoku) v Bulharsku, ktorý je úspešný a pri ktorom bolo ukradnutých veľké množstvo osobných údajov,“ citovali bulharské médiá ministra vnútra Mladena Marinova.

Vláda v Sofii podľa agentúr nevylučuje, že útok súvisí s chystaným nákupom bojových lietadiel F-16 od Spojených štátov. Minister vnútra Mladen Marinov pre televíziu bTV povedal, že kyberútok bol pravdepodobne motivovaný rozhodnutím Bulharska zakúpiť osem amerických stíhačiek F-16, ktorými chce nahradiť zastarané sovietske stroje typu Mig-29. Minister financií Vladislav Goranov s takouto verziou nesúhlasil, keď poukázal na to, že k útoku došlo pred tým, ako vláda kontrakt schválila.

Podľa bulharského spravodajského portálu Mediapool boli e-maily rozosielané z ruského internetového portálu Yandex. Obsahovali výzvy na prepustenie zakladateľa serveru WikiLeaks Juliana Assangea, ktorý je v súčasnosti vo väzení v Británii, a k demisii bulharského ministra financií. „Vaša vláda je mentálne retardovaná. Stav vašej kybernetickej bezpečnosti je paródia,“ napísali hackeri.

Bulharský premiér Bojko Borisov zvolal v utorok krízové zasadnutie všetkých silových rezortov, aby posúdili potenciálne škody, ktoré mohol útok spôsobiť pre národnú bezpečnosť krajiny. Vláda podľa ministra financií Goranova požiadala o pomoc Agentúru Európskej únie pre kybernetickú bezpečnosť.

Národná finančná správa uviedla, že kontroluje potenciálne „slabé miesta“ vo svojich počítačových systémoch.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #Bulharsko #Bojko Borisov #Julian Assange #stíhačka F-16