Zmizli dievčatá z afganského orchestra, vraj išli na Západ

Symbolom tohtoročného festivalu Pohoda sa stali členky dievčenského orchestra Zohra z Afganistanu. Krajiny, kde sa ženám v minulosti hudba a vôbec vzdelanie zakazovali. Po vystúpení v Trenčíne, v noci zo soboty na nedeľu, však štyri hudobníčky zmizli z hotela v Trenčianskych Tepliciach.

16.07.2019 19:00
pohoda festival 2019, orchester Zohra, afganistan Foto:
Afganský ženský orchester počas koncertu na festivale Pohoda.
debata (97)

Orchester, ktorý dirigent Ahmad Sarmast založil v roku 2014, dostal meno po perzskej bohyni hudby. V tomto roku už mal vyše 30 členiek vo veku od 12 do 20 rokov. „Ich šťastie a dôvera ma držia v Afganistane. Krásou hudby môžeme bojovať proti príšerám. Využiť ju v boji proti fundamentalizmu a radikalizmu v našej krajine,“ povedal zakladateľ Afganského národného hudobného inštitútu. Až polovicu študentov inštitútu tvoria dievčatá, siroty a deti z ulice.

V sobotu na obed časť orchestra vystúpila na Pohode, kde sa okamžite stala symbolom slobody. V nedeľu ráno pred odchodom z festivalu však štyri dievčatá zmizli. Šéf orchestra Sarmast preto kontaktoval políciu. „Potvrdzujem pátranie po dvoch mladistvých a dvoch plnoletých občiankach Afganistanu, ktoré pravdepodobne samy odišli z hotela v Trenčianskych Tepliciach a polícia po nich vyhlásila pátranie,“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Pavol Kudlička. Mená ani fotografie dievčat polícia nezverejnila.

Špekuluje sa, že sa vybrali za príbuznými do západnej Európy. Slovenskú pobočku Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), ktorá poskytuje služby, poradenstvo a pomoc migrantom, dievčatá nekontaktovali. „Zatiaľ o nich nemáme žiadne informácie,“ uviedol hovorca IOM Michal Mila. Jednu z logisticky najťažších realizácií v histórii Pohody sa organizátori festivalu rozhodli využiť a pripravili niekoľko koncertov aj mimo festivalu. Minulý týždeň dievčatá vystúpili v Žiline a Trnave a pred cestou domov mali predstaviť aj v Trenčíne, Modre či Bratislave. V utorok večer má orchester vystupovať na bratislavskom Hlavnom námestí v rámci festivalu Kultúrne leto v programovom cykle Medzinárodná Bratislava.

Organizátori o zmenách v programe v utorok popoludní nevedeli. „Taký problém neevidujeme. My síce organizujeme koncert na Hlavnom námestí, ale účasť orchestra zabezpečuje agentúra Pohoda. Na programe sa nič nemení a nemáme informácie, že by orchester nemal vystúpiť,“ uviedla Jana Túry z marketingu bratislavského festivalu.

Dievčatá v tradičných pestrých odevoch hrali afganské melódie, ale aj výber západných autorov aj v pondelok večer v Nemeckom evanjelickom kostole v Modre. „Dievčatá normálne odohrali krásny koncert a o tom, že by im nejaké členky chýbali, sme vôbec nevedeli,“ reagovalo Kultúrne centrum v Modre, ktoré ich vystúpenie spoluorganizovalo.

Zmiznutie dievčat prekvapilo aj samotného organizátora Pohody. „Osobný život umelcov po festivale nesledujeme a považujeme za každého osobnú vec, kde žije a kde sa pohybuje. Dievčatá sú v Európe legálne a majú stále platné víza,“ reagoval riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák.

Napriek nepríjemnej situácii je však rád, že orchester na festival prišiel. „Sme radi, že Zohra na Pohode hrala, koncert bol nádherný. Orchester je dôkazom sily hudby, symbolom slobody a odvahy a takisto symbolom pozitívnych zmien v Afganistane. Nejde len o túžbu slobodne tvoriť a hrať hudbu, dôležitým rozmerom je aj zlepšenie postavenia žien v spoločnosti,“ dodal Kaščák.

VIDEO: Pozrite si, ako organizátor hudobného festivalu Pohoda Michal Kaščák otvoril 23. ročník festivalu.
Video

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda festival #Pohoda 2019