Irán stanovil podmienky pre rokovania s USA o svojich raketách

Irán vôbec prvýkrát naznačil, že je ochotný s USA rokovať o svojom raketovom programe. Jeho minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf to podmienil tým, že USA musia prestať predávať zbrane svojim spojencom v blízkosti Iránu - Saudskej Arábii a Spojeným arabským emirátom.

16.07.2019 19:30
debata (13)

Agentúra AP napísala, že napriek týmto podmienkam, ktoré sú pre USA ťažko prijateľné, ide o náznak zásadnej zmeny iránskej politiky. Teherán doteraz odmietal diskusiu o svojich raketách, zatiaľ čo USA aj iné krajiny chcú, aby sa o tom rokovalo v rámci debaty o iránskom jadrovom programe.

Iránsky raketový program riadia revolučné gardy, ktoré spadajú len pod vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

Zarif vyššie zmienenú ponuku zverejnil v rozhovore so stanicou NBC, ktorá interview vysielala v pondelok večer. Minister je teraz v New Yorku a zúčastňuje sa na rokovaniach OSN. Povedal, že SAE vlani vynaložili na zbrane 22 miliárd dolárov a Saudská Arábia 67 miliárd. Mnohé z nich boli americkej výroby. Irán podľa ministra za zbrane vlani utratil 16 miliárd dolárov.

„Do nášho regiónu sa dodávajú americké zbrane a oblasti hrozí explózia. Ak chcú (Američania) rokovať o raketách, musia najprv prestať predávať tieto zbrane, vrátane rakiet, do nášho regiónu,“ povedal Zaríf.

Americký prezident Donald Trump, ktorý vlani odstúpil od dohody o iránskom jadrovom programe a obnovil proti Iránu ekonomické sankcie, označuje zbrojný predaj na Blízky východ za významnú súčasť americkej ekonomiky. Nie je jasné, ako by na iránsky návrh reagoval, píše AP.

Dnes ale na zasadnutí vlády Trump podľa Reuters bez spresnenia vyhlásil, že v iránskych záležitostiach bol urobený výrazný pokrok a že USA sa neusilujú o zmenu režimu v Teheráne. Americký minister zahraničia Mike Pompeo k tomu uviedol, že Irán je pripravený o svojom raketovom programe rokovať.

Irán bol od islamskej revolúcie v roku 1979 vystavený niekoľkonásobným a nielen americkým sankciám, čo oslabilo jeho možnosti zbrojného nákupu v zahraničí. Zatiaľ čo ostatné krajiny v oblasti Perzského zálivu nakupujú moderné stíhacie lietadlá, Irán má k dispozícii americké stroje z predrevolučného obdobia a starnúce ruské lietadlá. Investuje zato masívne do raketového programu, píše AP.

Podľa nej Chameneí obmedzil domácu raketovú produkciu na zbrane s doletom do 2000 kilometrov, čo vylučuje možnosť zasiahnuť Európu, avšak umožňuje útočiť na štáty Blízkeho východu vrátane Izraela a tiež na americké základne v regióne.

Keď Trump ohlásil odstúpenie od dohody o iránskom jadrovom programe, zdôvodnil to čiastočne iránskym balistickým programom, ktorý dohoda neobmedzuje. Irán aj po podpísaní dohody v roku 2015 pokračoval v raketových testoch, čo vyvolalo nevôľu aj u európskych signatárov dohody.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #iránsky jadrový program