Na Ukrajine zadržali hľadaného hackera stíhaného v USA

Ukrajinská kontrarozviedka SBU spolu s partnermi z USA a Británie zadržala v Odese celosvetovo hľadaného hackera, ktorý je v Spojených štátoch stíhaný za krádež najmenej 160 miliónov hesiel kreditných kariet. V Kyjeve to oznámil šéf SBU Ivan Bakanov. Podľa agentúry AP je zadržaným Ukrajinec Mychajlo Rytikov, šéf rozsiahlej siete hackerov pôsobiacej z ukrajinskej Odesy približne desať rokov.

17.07.2019 07:28
debata (48)

Rytikovova skupina mala podľa Bakanova desiatky členov a spolupracovníkov a sústredila sa na služby poskytované užívateľom takzvaného darknetu, komplikovane prístupnej anonymnej časti internetu.

Zaoberala sa aj priamymi útokmi na servery v USA, Japonsku a Európe. Agenti SBU pri zásahu v Odese zabavili 150 serverov a stovky terabajtov dát, ktoré môžu byť použité ako dôkazový materiál, povedal Bakanov.

Podľa šéfa SBU Rytikovova skupina „nemohla fungovať bez kontroly a krytia zo strany ruských tajných služieb“. Sám tridsaťročný Rytikov vraj absolvoval hackerský výcvik v Rusku. V Spojených štátoch Rytikovovi hrozí dlhoročný trest odňatia slobody, jeho ďalší osud je ale nejasný, pretože Spojené štáty a Ukrajina nemajú zmluvu o vydávaní.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #hacker #kontrarozviedka