Únia vyzvala Rusko na prevzatie zodpovednosti za zostrelenie letu MH17

Päť rokov po zostrelení malajzijského dopravného lietadla nad oblasťou bojov na východnej Ukrajine vyzvala Európska únia Rusko, aby prevzalo zodpovednosť za tragédiu. EÚ plne dôveruje práci vyšetrovacej komisie v Holandsku, uvádza sa v stanovisku, ktoré v stredu zverejnilo zastupiteľstvo Únie v Moskve. Pri tragédii zo 17. júla 2014 zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, pripomína agentúra DPA.

17.07.2019 11:46 , aktualizované: 12:11
ukrajina, malaysia, JIT, vyšetrovanie,... Foto: ,
Spoločný vyšetrovací tím (JIT) sa rozhodlo vzniesť voči trom Rusom a jednému Ukrajincovi obvinenie z vraždy, ktoré súvisí so zostrelením lietadla spoločnosti Malaysia Airlines z júla 2014.
debata (406)

Rusko dosiaľ odmieta akúkoľvek zodpovednosť za zostrelenie letu MH17. V júni vyšetrovacia komisia v Holandsku uviedla mená štyroch podozrivých, ktorí mali byť zodpovední za zostrelenie.

Podľa vyšetrovateľov zostrelili lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru separatisti v oblasti bojov v Donbase na východe Ukrajiny. Na lietadlo mali vystreliť strelu ruským raketovým systémom BUK.

Krvavý konflikt medzi ukrajinskými vládnymi jednotkami a separatistami podporovanými z Ruska tým podľa DPA získal medzinárodnú dimenziu. Pri konflikte doposiaľ zahynulo okolo 13 000 ľudí, vyplýva z údajov OSN.

Európska únia uistila o svojej podpore pre snahy dosiahnuť spravodlivosť v záujme obetí a pozostalých. Súčasne vyzvala Rusko, aby spolupracovalo s vyšetrovateľmi. Súdny proces v kauze by sa mal začať v Holandsku v marci 2020. O vydanie podozrivých vyšetrovatelia nežiadajú, pretože by to neumožňovala legislatíva Ruska a Ukrajiny.

V Donecku si uctili obete

Smútočné zhromaždenie na pamiatku 298 cestujúcich a členov posádky sa konalo v stredu v Donecku.

Informovala o tom agentúra RIA Novosti s tým, že na zhromaždení sa zúčastnilo približne 500 ľudí vrátane lídra DĽR Denisa Pušilina.

Pušilin vo svojom príhovore vyhlásil, že katastrofa súvisiaca s letom MH17 a lietadlom Boeing-777 „nebola náhodná“, ale šlo „o provokáciu režimu v Kyjeve“. Uviedol, že Ukrajina sa uplynulých päť rokov snaží zvaliť vinu za tragédiu na hnutie odporu na východe Ukrajiny a na Rusko. Obvinil Ukrajinu z klamstiev a falšovania faktov a zdôraznil, že „neexistuje nijaký dôkaz, že by sme s tým mali niečo spoločné“.

Odpočet svojho vyšetrovania pri príležitosti piateho výročia tragédie zverejnila v stredu aj ukrajinská tajná služba SBU.

Zistila napríklad, že do prepravy raketového systému BUK – ktorým bol podľa vyšetrovateľov zostrelený Boeing-777 – z Ruska do Donbasu a späť bolo zapojených viac ako 150 ľudí.

SBU tiež spoločnému medzinárodnému vyšetrovaciemu tímu odovzdala „obrovské množstvo dôkazov, ktoré umožňujú reprodukovať okolnosti trestného činu a identifikovať osoby zapojené do tohto teroristického činu,“ uvádza sa v stanovisku zverejnenom tlačovou agentúrou UNIAN.

Vo vyhlásení sa zároveň konštatuje, že v súčasnosti už vyšetrovanie "určilo presný čas a trasu, po ktorej bol ilegálne premiestnený samohybný palebný systém protilietadlového raketového systému BUK z územia Ruskej federácie na Ukrajinu.

406 debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelenie lietadla #MH17