Po krádeži údajov daňovníkov v Bulharsku zadržali miestneho IT pracovníka

Dvadsaťročného bulharského zamestnanca firmy zameranej na počítačovú bezpečnosť zadržali v Sofii v súvislosti s hackerským útokom a únikom údajov miliónov daňovníkov, oznámil v stredu zástupca polície. Niektorí bulharskí predstavitelia pôvodne vyjadrili podozrenie, že kybernetický útok mohol byť spojený s Ruskom, píše agentúra AFP.

17.07.2019 15:43
Národná finančná agentúra, bulharsko, hackerský... Foto: ,
Budova bulharskej Národnej finančnej agentúry.
debata (12)

„Tento hackerský útok bol vykonaný v Bulharsku, v Sofii, (údajne) 20-ročným mužom,“ povedal šéf policajnej jednotky boja proti počítačovej kriminalite Javor Kolev pre televíziu bTV.

Muža, ktorého prácou bolo testovať zraniteľnosť veľkých systémov s cieľom ich zabezpečenia proti kybernetickým útokom, zadržali na jeho pracovisku v utorok. Policajti prehľadali jeho bydlisko i pracovisko, dodal Kolev s tým, že pokračuje vyšetrovanie aj toho, či podozrivý nemal nejakých komplicov.

V pondelok anonymní hackeri zaslali bulharským médiám e-mail s odkazmi na desaťtisíce súborov s citlivými údajmi o daňovníkoch, ktoré podľa nich pochádzali zo servera ministerstva financií. E-mail bol poslaný z adresy zaregistrovanej u ruskej spoločnosti Yandex, čo vyvolalo dohady, že útok mohol vychádzať z Ruska.

Minister vnútra Mladen Marinov ho spojil s rozhodnutím Bulharska zakúpiť osem amerických stíhačiek F-16, ktorými chce Sofia nahradiť zastarané sovietske stroje typu Mig-29. Minister financií Vladislav Goranov s takouto verziou nesúhlasil, keď poukázal na to, že k útoku došlo pred tým, ako vláda kontrakt schválila.

Kolev v stredu povedal, že spojenie medzi zmieneným e-mailom a hekerským útokom sa nezistilo. Podľa jeho slov možno očakávať aj ďalšie správy s prihlásením sa k zodpovednosti.

Bulharská vláda v utorok oznámila, že útok na servery bulharskej finančnej správy sa začal koncom júna a zasiahol asi tri percentá z databázy Národnej agentúry pre príjmy (NAP), čo sa týka miliónov záznamov. Uniknuté informácie však podľa Goranova neboli utajené a neohrozujú finančnú stabilitu.

Podľa bulharských médií uniknuté dokumenty obsahovali osobné identifikačné čísla a údaje o príjme viac ako milióna ľudí a právnických osôb.

Hackeri tvrdili, že majú ďalších desať gigabytov podobných dát a že celkovo ide o informácie o piatich miliónoch ľudí. Bulharsko má sedem miliónov obyvateľov.
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #hackerský útok