V reštaurácii v irackom Arbíle zastrelili tureckého diplomata

Tureckého diplomata, ktorý pracoval na konzuláte v severoirackom meste Arbíl, zastrelili v stredu v jednej z miestnych reštaurácií. O život prišlo aj niekoľko osôb, ktoré ho sprevádzali, informovala turecká agentúra Anadolu.

17.07.2019 17:35
útok, irak, reštaurácia, arbíl Foto:
Reštaurácia v hlavnom meste autonómneho Kurdistanu, Arbíl, v ktorej k došlo k útoku.
debata (7)

Ako napísala agentúra AFP, malo ísť o tureckého vicekonzula. Jeho smrť potvrdili aj zdroje z tureckej polície. Ministerstvo zahraničných vecí v stanovisku uviedlo, že ich „zamestnanec sa stal obeťou strašného útoku“.

Ankara za tento násilný čin prisľúbila odvetu. „Tých, ktorí spáchali tento útok zákerný útok, neminie odplata,“ napísal na Twitteri Ibrahim Kalin, hovorca prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Dodal, že pátranie po útočníkoch sa už začalo. Neuviedol však, kto by podľa neho za útokom mohol stáť. K činu sa bezprostredne po ňom nikto neprihlásil.

Podľa kurdského spravodajského portálu Rudaw sa reštaurácia, v ktorej k došlo k útoku ozbrojeného páchateľa, nachádza na ceste k miestnemu letisku v hlavnom meste autonómneho Kurdistanu Arbíl.

Turecko začalo v stredu nálety na pozície kurdských povstalcov na severe Iraku. Prišlo pri nich o život najmenej sedem členov Strany kurských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara aj jej západní spojenci považujú za teroristickú organizáciu.

Turecká armáda uskutočnila vojenskú operáciu v severnom Iraku aj koncom mája, keď „neutralizovala“ viac ako 60 členov PKK.

PKK spustila svoj ozbrojený boj v roku 1984; konflikt si odvtedy vyžiadal už viac než 40 000 obetí z radov kurdských ozbrojencov, tureckých policajtov a vojakov, ale i civilistov. Ozbrojené zrážky sa odohrávajú najmä na juhovýchode Turecka, kde žije prevažne kurdské obyvateľstvo.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Irak #Turecko #streľba #Kurdistan