USA vyšlú na hranice s Mexikom ďalších 2 100 vojakov

Ministerstvo obrany USA oznámilo, že na hranice s Mexikom vyšle ďalších 1 000 členov texaskej Národnej gardy a 1 100 vojakov americkej armády v aktívnej službe. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

17.07.2019 22:09
debata (2)

Hovorca Pentagónu Chris Mitchell uviedol, že vyslanie dodatočných 2 100 vojakov schválil v utorok večer minister obrany Richard Spencer. Tieto jednotky budú mať na starosti koordináciu logistickej podpory a dohľad nad vzdušným priestorom.

Na hraniciach s Mexikom je v súčasnosti 4 500 vojakov.

Ako pripomína Reuters, Pentagón schválil nasadenie členov armády v aktívnej službe na hranice s Mexikom už vlani v októbri pred novembrovými voľbami do Kongresu. Tento krok privítali podporovatelia prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa. Kritici tohto rozhodnutia však tvrdia, že ide o politikárčenie.

Vláda prezidenta Trumpa zaviedla v pondelok nové pravidlo, ktoré má zabrániť v získaní azylu väčšine migrantov stredoamerického pôvodu prichádzajúcich cez Mexiko. Na základe úpravy zverejnenej vo federálnom úradnom vestníku migranti stratia nárok na azylovú ochranu, ak na ceste do Spojených štátov prechádzali cez inú bezpečnú krajinu.

V júni nasadilo Mexiko na severe krajiny takmer 15-tisíc vojakov a členov Národnej gardy, aby tak obmedzilo príliv nelegálnych migrantov do USA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA