Počet mŕtvych po podpaľačskom útoku v japonskom filmovom štúdiu stúpol na 33

Na 33 stúpol počet mŕtvych po štvrtkovom podpaľačskom útoku na štúdio animovaných filmov v japonskom meste Kjóto. Ďalších 36 ľudí utrpelo zranenia, desať z nich vážne, informoval miestny hasičský zbor. Podľa agentúry Reuters ide o najhoršiu masovú vraždu v krajine za takmer dve desaťročia.

18.07.2019 06:59 , aktualizované: 15:56
JAPAN-FIRE/ Foto: ,
Hasiči zasahujúci pri požiari v štúdiu animovaných filmov v japonskom meste Kjóto, ktorý mal spôsobiť údajný útok podpaľača. 18. júla 2019.
debata (2)

Požiar v trojposchodovej budove štúdia animovaných filmov Kyoto Animation vypukol približne o 10.30 h miestneho času (03.30 h SELČ). Ľudia nachádzajúci sa neďaleko miesta začuli hlasný výbuch.

Bilancia mŕtvych v nasledujúcich hodinách neustále stúpala a telá postupne objavovali hasiči prehľadávajúci vnútro ohňom spustošenej budovy. V čase vypuknutia požiaru bolo v budove približne 70 ľudí.

Ako informovala japonská televízia NHK, 41-ročný útočník vykríkol „zomrite“ predtým, ako okolo trojposchodovej budovy rozlial pravdepodobne benzín, ktorý zapálil. Oheň pohltil celú budovu a z jej okien stúpal biely a čierny dym. Predpokladaného útočníka polícia zadržala na mieste. Takisto utrpel zranenia a museli ho hospitalizovať. Neskôr ho polícia vypočuje.

„Nemám slov,“ reagoval na Twitteri japonský premiér Šinzó Abe a vyjadril sústrasť pozostalým. „Dnes bolo zabitých a zranených mnoho ľudí v dôsledku podpaľačskej vraždy v Kjóte,“ dodal Abe.

Hasiči uviedli, že niektoré z obetí našli v štúdiu, niektoré na treťom poschodí a ďalšie na schodisku vedúcom na strechu.

Štúdio animovaných filmov Kyoto Animation, známe aj pod skratkou KyoAni, vyrába obľúbené animované seriály a filmy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Japonsko #anime #filmové štúdiá #podpaľač