Iránske Revolučné gardy zadržali zahraničný ropný tanker

Iránske Revolučné gardy zadržali zahraničný tanker s 12 členmi posádky pre obvinenia z pašovania ropy. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na iránsku štátnu televíziu.

18.07.2019 13:15
debata (7)

K zadržaniu tankera došlo v období stupňujúceho sa napätia vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Iránom, ktoré začalo opätovne rásť po odstúpení Washingtonu od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe.

Správa iránskej televíznej stanice hovorí, že tanker pašoval palivo od iránskych pašerákov pre zahraničných zákazníkov a zadržali ho v nedeľu južne o iránskeho ostrova Larak v strategickom Hormuzskom prielive. Televízna stanica neidentifikovala tanker a ani neuviedla, z ktorej krajiny pochádza posádka.

AP pripomína, že pred niekoľkými dňami ropný tanker Spojených arabských emirátov, ktorý sa plavil v Hormuzskom prielive, zamieril do iránskych vôd a v nedeľu prestal vysielať údaje o svojej pozícii. Americkí predstavitelia vyslovili podozrenie, že tanker Riah plaviaci sa pod panamskou vlajkou bol zadržaný v iránskych teritoriálnych vodách.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #tanker #ropný tanker #medzinárodná jadrová dohoda #Hormuzský prieplav