Útok Talibanu na sídlo polície v Kandaháre si vyžiadal 12 obetí

Najmenej 12 ľudí bolo zabitých a viac ako 80 ďalších utrpelo zranenia pri dnešnom útoku islamistického hnutia Taliban na policajné ústredie v juhoafganskom meste Kandahár. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

18.07.2019 18:01
debata (1)

Útočníci najprv odpálili pri vstupnej bráne do riaditeľstva polície provincie Kandahár dva automobily napchaté výbušninami. Svedkovia uviedli, že postihnutou štvrťou otriasli mohutné explózie, ktoré vyrazili okná na okolitých budovách. Potom ozbrojenci začali paľbu, na ktorú príslušníci afganských bezpečnostných síl odpovedali.

Medzi 12 mŕtvymi sú policajti aj civilisti, vyhlásil hovorca provinčného guvernéra Bahir Ahmádí. Lekár v službe v kandahárskej provinčnej nemocnice oznámil, že hospitalizovaných bolo 83 zranených, prevažne civilistov.

K útoku sa povstalecké hnutie Taliban prihlásilo prostredníctvom svojho hovorcu Karího Júsufa Ahmádího, podľa ktorého sa bojovníkom podarilo preniknúť do kandahárského sídla polície, kde usmrtili či zranili desiatky príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Taliban tvrdí, že boj stále pokračuje, podľa niektorých afganských médií konflikt medzi policajtmi a útočníkmi sa už skončil, keď sa bezpečnostným silám podarilo zlikvidovať všetkých útočníkov.

Provincia Kandahár s rovnomenným hlavným mestom, ktorá sa nachádza asi 450 kilometrov južne od Kábulu, je tradičnou baštou islamistického hnutia Taliban. Mesto Kandahár bolo sídlom vlády Talibanu v čase, keď bolo hnutie v rokoch 1996 až 2001 v Afganistane pri moci.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Kandahár #Taliban