Iránsky minister tvrdí, že nevie o drone zostrelenom americkou armádou

Iránska vláda nemá vedomosť o tom, že by jedno z bezposádkových lietadiel patriacich tejto krajine zostrelila americká armáda, ako vyhlásil vo štvrtok prezident Spojených štátov Donald Trump. Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf to povedal po príchode do newyorského sídla Organizácie Spojených národov, kde mal rokovať s jej generálnym tajomníkom Antóniom Guterresom, informovali svetové tlačové agentúry AP, AFP a DPA.

18.07.2019 21:37 , aktualizované: 19.07.2019 08:29
debata (108)

„Nemáme žiadne informácie o tom, že by sme dnes boli stratili dron,“ povedal Zaríf krátko po spomínanom vyhlásení Trumpa.

Námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Abbás Arakčí v piatok rovnako poprel, že jeho krajina práve prišla o dron, a naznačil, že Spojené štáty si zrejme „omylom“ zostrelili bezpilotné lietadlo.

„Neprišli sme o žiadny dron v Hormuzskom prielive, ani nikde inde. Obávam sa, že USS Boxer omylom zostrelila ich vlastné bezpilotné lietadlo!“ napísal podľa agentúry AFP Arakčí na Twitteri po tom, čo USA vo štvrtok vyhlásili, že zostrelili iránsky dron.

Šéf Bieleho domu vo štvrtok uviedol, že americká vojnová loď USS Boxer zostrelila iránsky dron v Hormuzskom prielive. Stalo sa to podľa neho po tom, ako sa dron priblížil k lodi na vzdialenosť približne 900 metrov a Irán nereagoval na opakované upozornenia.

Trump obvinil v tejto súvislosti Irán z „provokačného a nepriateľského“ správania a dodal, že americké sily konali v sebaobrane. „Spojené štáty si vyhradzujú právo brániť svoj personál, zariadenia a záujmy a vyzývajú všetky krajiny, aby odsúdili iránske pokusy narušiť slobodu plavby a svetového obchodu,“ vyjadril sa prezident.

Americké ministerstvo obrany vyhlásilo, že vojnová loď sa v danom čase nachádzala v medzinárodných vodách.

K incidentu došlo po tom, ako iránske revolučné gardy zadržali v nedeľu v Hormuzskom prielive južne od iránskeho ostrova Lárak zahraničný tanker s 12-člennou posádkou pre údajné pašovanie ropy.

K zadržaniu tankera došlo v období stupňujúceho sa napätia vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Iránom, ktoré začalo opätovne rásť po vlaňajšom odstúpení Washingtonu od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe.

Pred necelým mesiacom zostrelil Irán v tej istej oblasti americký dron, čo malo takmer za následok odvetný vojenský úder, pripomenula AP.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #zostrelenie dronu