Juhokórejčan sa zapálil pred japonským veľvyslanectvom, zraneniam podľahol

Muž sa podpálil v piatok blízko japonského veľvyslanectva v juhokórejskom hlavnom meste Soul a po niekoľkých hodinách zomrel. Išlo o 78-ročného Juhokórejčana, informovala polícia. Tragédia sa stala v období vyostrujúcich sa obchodných a politických sporov medzi Soulom a Tokiom, pripomína agentúra AP.

19.07.2019 10:27
debata (1)

Polícia dodala, že muž s priezviskom Kim zomrel v nemocnici v Soule, kde mu popáleniny liečili.

Muž sa zapálil vnútri svojho auta zaparkovaného pred budovou, kde sídli japonské veľvyslanectvo. Vo vozidle sa našli horľavé látky.

Podľa polície Kim pred incidentom povedal svojmu známemu, že sa pokúsi podpáliť, lebo cíti odpor k Japonsku.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa nachádzajú v najhoršom štádiu odvtedy, čo Japonsko nedávno sprísnilo export niektorých materiálov potrebných pre špičkové technológie. Japonsko zaviedlo začiatkom júla reštrikcie napríklad na vývoz niektorých chemikálií používaných pri výrobe čipov a smartfónov a tiež technológií do Južnej Kórey pre spor so Soulom o nútenej práci počas druhej svetovej vojny.

Nové pravidlá Tokio zaviedlo v reakcii na rozhodnutie juhokórejských súdov, ktoré nariadili japonským firmám, aby odškodnili Juhokórejčanov za nútené práce počas vojny.

Japonsko a Južná Kórea sú demokratickými štátmi, trhovými ekonomikami a spojencami USA. Ale ich vzťahy sú už desaťročia napäté v dôsledku brutálnej koloniálnej vlády Japoncov na Kórejskom polostrove v rokoch 1910–45.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Južná Kórea