Rus obvinený z podielu na znečistení ropy žiada v Litve o azyl

V Litve požiadal o politický azyl bývalý riaditeľ spoločnosti, ktorá je podľa ruských vyšetrovateľov spoluzodpovedná za aprílové znečistenie ropovodu Družba. Oznámila to dnes baltská agentúra BNS.

19.07.2019 11:48
debata (15)

Roman Ružečko, šéf spoločnosti Samaratransněfť-terminálu, bol vo Vilniuse zadržaný na základe medzinárodného zatykača vydaného ruským súdom. Ropovodom Družba smeruje ropa vyťažená v Rusku do východnej a strednej Európy.

Ruský ropný priemysel tento rok zasiahla vážna kríza, keď sa na konci apríla zistilo, že zhruba päť miliónov ton ropy v ropovode Družba obsahuje nadlimitné množstvo organického chloridu. Ten sa využíva pri ťažbe ropy, než sa však surovina dostane do potrubia, musí sa z nej táto prímes odstrániť, pretože by mohla poškodiť zariadenie rafinérií.

Ruskí vyšetrovatelia sa domnievajú, že tento rok na jar bola znečistená ropa pridaná do potrubia v uzle v Samarskej oblasti, aby sa skryli krádeže ropy. Niektoré médiá špekulujú, že išlo o cielenú sabotáž. Dodávky ropy sa v apríli zastavili, postupne sa začali obnovovať o mesiac neskôr. Problémy zasiahli niekoľko krajín vrátane Sliovenska, ktoré je na Družbu tiež napojené. Kvôli znečisteniu ropy ruské úrady vyšetrujú 13 ľudí.

Hovorkyňa Vilniuskej prokuratúry Elena Martinonieneová dnes oznámila, že Ružečko, obvinený v Rusku v neprítomnosti v máji s možným trestom až dvadsaťročného väzenia, bol zadržaný v stredu v litovskom hlavnom meste. Po zadržaní požiadal o politický azyl, súd podľa BNS zatiaľ rozhodol o jeho trojmesačnej väzbe.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #ropovod Družba #znečistená ropa