USA kvôli Iránu vysielajú svojich vojakov do Saudskej Arábie

Spojené štáty vysielajú do Saudskej Arábie rakety Patriot a vojenskú jednotku o 500 mužoch, informovala v sobotu agentúra Reuters. Oznámenie prichádza v čase zvýšeného napätia medzi Washingtonom a Teheránom, ktoré umocnil piatkové incident, keď iránske revolučné gardy zadržali v Hormuzskom prielive britský tanker s 23 ľuďmi na palube.

20.07.2019 10:14
Patriot USA RUMUNSKO Foto:
Americkí vojaci pred protivzdušným systémom Patriot. Archívna foto.
debata (28)

„Presun vojsk poskytne dodatočné odradenia a zaistí schopnosť brániť naše ozbrojené sily aj záujmy v regióne pred silnejúcim a reálnym nebezpečenstvom,“ uviedlo vo vyhlásení veliteľstva armády. Krok podľa neho schválilo americké ministerstvo obrany.

Popredný činiteľ Pentagonu agentúre AP povedal, že na leteckú základňu južne od saudskej metropoly Rijád už dorazili americkí vojaci spolu so systémom protileteckej obrany Patriot. Kontingent má pripraviť podmienky pre rozmiestnenie lietadiel a 500 vojakov do konca leta. Podľa serveru BBC má zo základne operovať letka „neviditeľných“ stíhačiek F-22. Pentagon už v júni oznámil, že vyšle na Blízky východ 1 000 vojakov, až doteraz však neuviedol, kde budú jednotky rozmiestnené.

Pobyt amerických vojsk schválil saudský kráľ Salmán, uviedla v piatok štátna agentúra SPA. Krajina hostila americké jednotky naposledy v roku 2003, kedy sa stiahli po konci vojny v Iraku.

Napätie medzi Spojenými štátmi a Iránom zo zvýšilo potom, čo Washington vlani jednostranne vypovedal dohodu o iránskom jadrovom programe z roku 2015. Následne obnovil voči Iránu sankcie, ktoré citeľne doliehajú na iránsku ekonomiku a najmä na jeho ropný sektor.

Irán minulý mesiac zostrelil nad Hormuzským prielivom americké špionážne bezpilotné lietadlo. Tvrdil vtedy, že stroj narušil iránsky vzdušný priestor, podľa Washingtonu bol nad neutrálnym územím. Tento štvrtok zničila americká vojenská loď v rovnakej oblasti iránsky dron, ktorý sa podľa tvrdenia Washingtonu priblížil zhruba na 900 metrov k plavidlu.

Napätie sa vystupňovalo v piatok, keď Irán zadržal v Perzskom zálive britský tanker Stena Impero, ktorý podľa Teheránu porušil pravidlá námornej plavby. Britský minister zahraničia Jeremy Hunt pohrozil Teheránu „vážnymi dôsledkami“, ak sa rozhodne plavidlo ďalej zadržiavať.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Saudská Arábia #vojenské jednotky