Zomrela filozofka a kritička Orbána Ágnes Hellerová

Vo veku 90 rokov zomrela Ágnes Hellerová, maďarská filozofka, za komunistického režimu disidentka a neskôr popredná kritička premiéra Viktora Orbána. Oznámila to Maďarská akadémia vied, na ktorú sa v sobotu odvolali tlačové agentúry AFP a Reuters.

20.07.2019 17:11
debata (34)

Hellerová, ktorá bola členkou tejto maďarskej vedeckej inštitúcie a profesorkou na univerzite New School v New Yorku, „zomrela vo veku 90 rokov 19. júla“, uviedla akadémia vo vyhlásení.

Podľa maďarského spravodajského portálu 444.hu sa Hellerová v piatok nevrátila z plávania v jazere Balaton na západe krajiny. Telo našli v jazere, potvrdila polícia.

Narodila sa v Budapešti v roku 1929. Bola Židovka, prežila holokaust, ale prišla o väčšinu príslušníkov svojej rodiny, ktorí zahynuli v koncentračných táboroch. Jej otec zomrel v Auschwitzi, tábore na poľskom území. Študovala u jedného z najvýznamnejších maďarských mysliteľov 20. storočia, marxistického filozofa Györgya Lukácsa (1885–1971).

Bola kľúčovou predstaviteľkou „Budapeštianskej školy“, ktorá sa vytvorila po krvavom potlačení povstania v roku 1956 proti vláde komunistickej strany v Maďarsku a pomerom nanucovaným Sovietskym zväzom. V roku 1968 podpísala verejný protest, Korčulskú deklaráciu, proti invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, ktoré potlačili obrodné hnutie Pražská jar. Na invázii sa zúčastnilo aj maďarské vojsko.

Komunistický režim ju v 70. rokoch 20. storočia prenasledoval a tak z Maďarska emigrovala aj so svojím manželom, filozofom Ferencom Fehérom. Najprv vyučovala v Austrálii a neskôr na univerzite New School v Spojených štátoch. Do rodnej krajiny sa vrátila po roku 2000, teda až po páde komunistického režimu z roku 1989, a stala sa poprednou intelektuálkou v opozícii proti Orbánovi. Jeho vláda spustila proti Hellerovej niekoľko kampaní.

Hellerová, zástankyňa liberálnej demokracie, často svetovým médiám rozprávala o svojich obavách, že demokratické slobody v Maďarsku sú na ústupe.

Orbánovi kritici vravia, že od svojho nástupu k moci v roku 2010 sprísnil kontrolu nad väčšinou dôležitých inštitúcií, vrátane verejnoprávnych médií, justície a vzdelávacej oblasti.

Hellerová, aktívna do posledného dňa svojho života, patrila k malej skupine zahraničných intelektuálov, ktorých francúzsky prezident Emmanuel Macron po májových voľbách do Európskeho parlamentu pozval do Elyzejského paláca, aby tak vyzdvihol ich postoj proti nárastu nacionalizmu.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Ágnes Heller