Posádka zadržaného britského tankera je podľa Iránu v poriadku

Všetkých 23 členov posádky britského tankera Stena Impero, ktorý v piatok zadržal Irán, je v poriadku. Podľa agentúry Reuters to dnes v iránskej televízii povedal šéf úradu spravujúceho prístavy v provincii Hormozgan Alláhmorád Afifipúr. Námestník britského ministra obrany Tobias Ellwood potom v televízii Sky News vyhlásil, že Londýn zvažuje sériu možností, ako na jednanie Teheránu reagovať.

21.07.2019 13:36
hormuzský prieliv, ropný tanker, Stena Impero,... Foto: ,
Britský tanker Stena Impero, ktorý v piatok zadržal Irán v Hormuzskom prielive.
debata (9)

„Všetkých 23 členov posádky je na palube tejto lode a sú v bezpečí a v dobrom zdravotnom stave v prístave Bandar-Abbás,“ povedal podľa agentúry Afifipúr.

Podľa sobotňajšej informácie poskytnutej týmto činiteľom posádku tankera tvorí 18 indických štátnych príslušníkov a ďalších päť členov je z Ruska, Lotyšska a Filipín. Podľa ruských zdrojov sú z Ruska traja námorníci.

Tanker plávajúci pod britskou vlajkou a prevádzkovaný švédskou spoločnosťou Stena Bulk zadržal Irán v piatok najskôr so zdôvodnením, že porušil medzinárodné námorné právo. Podľa iránskych médií sa plavidlo pred zadržaním iránskymi revolučnými gardami v Hormuzskom prielive zrazilo s rybárskou loďou a zrejme jej nechcelo pomôcť. Gardy tanker prinútili pristaviť v Bandar-Abbás.

Neskôr podali iné stanovisko. Zadržanie britského ropného tankeru bolo zo strany Iránu vraj odvetným opatrením za ekonomické sankcie zo strany Západu a za to, že Veľká Británia sa podieľala na zadržaní iránskej lode. V sobotu to vyhlásil hovorca iránskych Revolučných gárd Abbás Alí Kadchodájí.

Británia zadržanie tankera hneď v piatok dôrazne kritizovala a označila ho za nepriateľský akt. Odmietla pritom zdôvodnenie Teheránu, že Stena Impero sa dostal do kolízie s rybárskou loďou. V sobotu Londýn v liste Bezpečnostnej rade OSN a generálnemu tajomníkovi OSN uviedol, že jej tanker Teherán zadržal v ománskych teritoriálnych vodách.

Námestník ministra obrany Ellwood pre televíziu Sky News v nedelu povedal, že Londýn vyberá z rady možností, ako na zadržanie tankera reagovať. „Našou prvou a najdôležitejšou zodpovednosťou je zabezpečiť riešenie tohto problému … zabezpečiť, aby ostatné lode plávajúce pod britskou vlajkou mohli v týchto vodách bezpečne plávať, a potom sa pozrieť na širší záber,“ povedal Ellwood.

Britskí ministri hovoria o sankciách

Na otázku, či Londýn uvažuje o sankciách, námestník oznámil, že vláda zváži rad možností, pričom sa bude radiť aj s medzinárodnými spojencami o tom, čo možno skutočne vo veci urobiť.

Britský denník Daily Telegraph informoval, že britskí ministri pripravujú plány zamerané na uvalenie sankcií na Irán. Londýn by mohol naliehať na OSN a Európsku úniu, aby opätovne zaviedli sankcie voči Iránu, odvolané v roku 2016 po dohode o iránskom jadrovom programe, uviedol tiež Telegraph v sobotu večer na svojej webovej stránke.

Iránsky veľvyslanec v Británii Hamíd Bajídinedžád na twitteri britskému kabinetu odkázal, aby „krotil domáce politické sily, ktoré chcú stupňovať terajšie napätie medzi Iránom a Spojeným kráľovstvom ďaleko za problém s loďami“. Uviedol tiež, že Irán je „pripravený na rôzne scenáre“.

Spravodajská stanica BBC v nedeľu informovala, že sa objavila rádiová komunikácia medzi fregatou britského námorníctva Montrose s loďami iránskych revolučných gárd v čase, keď zasahovali proti tankeru Stena Impero. Gardy pri nej oznamovali, že chcú na plavidle vykonať bezpečnostnú kontrolu. Montrose síce bola zalarmovaná, ale nachádzala sa príliš ďaleko na to, aby mohla zadržaniu tankera zabrániť.

Piatkové zadržanie tankera na najdôležitejšej námornej trase pre obchod s ropou vníma Západ ako závažnú eskaláciu po troch mesiacoch konfrontácie, pri ktorej sa Irán a USA už dostali na pokraj vojny, píše Reuters. Incident prichádza po vyhrážkach Teheránu, že sa odplatí za to, že v britskom zámorskom území Gibraltár začiatkom júla zadržali iránsky tanker Grace 1 pre podozrenie z porušenia sankcií voči Sýrii.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Irán #ropný tanker #Hormuzský prieplav