Abeho koalícia nezískala dvojtretinovú ústavnú väčšinu

Vládnej koalícii japonského premiéra Šinzóa Abeho sa v nedeľňajších voľbách do hornej komory japonského parlamentu nepodarilo získať dvojtretinovú väčšinu potrebnú na zmeny ústavy.

22.07.2019 09:44
šinzo abe, japonsko Foto: ,
Japonský premiér Šinzó Abe kladie kvet - rozetu na meno kandidáta, ktorý by mal vyhrať voľby v hornej komore. Japonsko, Tokio.
debata (3)

Zo 124 kresiel, o ktoré strany zápasili, získala zatiaľ 69, informovali médiá. V hornej komore japonského parlamentu je celkovo 245 kresiel, pričom každé tri roky sa konajú voľby, v ktorých sa rozhoduje o obsadení približne polovice z nich.

Japonsko sa v súčasnej ústave, platnej od konca druhej svetovej vojny, zrieka vedenia vojny ako zvrchovaného práva krajiny i hrozby použitia vojenskej sily ako prostriedku riešenia medzinárodných sporov.

Abe dúfal, že si zabezpečí dostatok kresiel na zmenu japonskej pacifistickej ústavy, aby tak umožnil japonským silám zohrávať väčšiu rolu pri medzinárodných konfliktoch. To bol jeho dlhodobý cieľ, v ktorom mu doteraz bránili práve parlamentné počty v hornej komore.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Japonsko #Šinzo Abe