Počet civilných obetí náletov v Idlibe stúpol na najmenej 43, uvádza SOHR

Na najmenej 43 mŕtvych stúpol počet civilných obetí pondelňajších náletov na severozápade Sýrie, pri ktorých bolo zasiahnuté najmä rušné trhovisko v provincii Idlib. S odvolaním sa na správu Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (Syrian Observatory for Human Rights - SOHR), ktoré sídli v Británii, no opiera sa o výpovede aktivistov priamo v Sýrii, o tom informovala agentúra AFP.

22.07.2019 10:31 , aktualizované: 17:59
debata (55)

Podľa SOHR zahynulo 35 civilistov a dve dosiaľ neidentifikované osoby pri leteckých útokoch, ktoré zasiahli v centre mesta Maarrat an-Numán trhovisko a jeho okolie. Šesť ďalších osôb zahynulo pri náletoch sýrskeho režimu, ktoré zasiahli neďaleké mesto Sarákib. SOHR dodáva, že pri pondelňajších náletoch v Idlibe bolo zranených ďalších celkovo vyše 100 ľudí.

SOHR obvinilo vo svojich prvotných správach z náletov v meste Maarrat an-Numán ruské letectvo. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vzápätí akúkoľvek spojitosť s útokmi odmietlo.

Sýrske vládne sily prezidenta Baššára al-Asada podporované ruskými vzdušnými silami spustili koncom apríla 2019 rozsiahlu ofenzívu v provincii Idlib a priľahlých oblastiach, ktoré sú poslednými veľkými baštami povstalcov. Od jej začiatku zahynulo už takmer 2600 ľudí vrátane 707 civilistov, uvádza SOHR. Svoje domovy muselo opustiť viac než 300 000 obyvateľov.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #nálet #Idlib