Ukrajinci uverili politickým nováčikom

Donedávna komik, z ktorého sa stal prezident, prekreslil politickú mapu štátu. Nová strana Sluha národa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jednoznačne zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách. Po oznámení konečných oficiálnych výsledkov je možné, že si strana, za ktorú nekandidoval ani jeden bývalý poslanec, nebude musieť hľadať koaličného partnera, a tak vznikne jednofarebná vláda.

22.07.2019 10:48 , aktualizované: 17:00
volodymyr zelenskyj, ukrajina, voľby Foto: ,
Strana prezidenta Zelenského (uprostred) podľa pondelkových prognóz získala približne 42 percent odovzdaných hlasov.
debata (97)

Ukrajincov nezradím

Sluha národa by podľa predbežných výsledkov mohol získať bezmála 43 percent hlasov. „Je to nielen veľká dôvera, ale je to aj veľká zodpovednosť pre mňa osobne i pre celý náš tím. Ukrajincov nezradím,“ citovala Zelenského agentúra Reuters.

V parlamente bude zastúpených päť politických strán a hnutí. Približne 13 percent hlasov má proruská Opozičná platforma. Do poslaneckých lavíc sa dostanú aj členovia Európskej solidarity exprezidenta Petra Porošenka a Vlasti niekdajšej premiérky Julie Tymošenkovej. Volebný zisk je však pre nich oboch nepochybne sklamaním. Porošenkovcov podporilo necelých 8,5 percenta voličov, tymošenkovcov o pár desatín hlasujúcich menej.

Päticu úspešných uzatvára strana Hlas hudobníka Sviatoslava Vakarčuka. Teoreticky keby Sluha národa nakoniec nezískal absolútnu väčšinu, pravdepodobne by sa dohodol na koalícii s týmto rockerom. Obe tieto strany vznikli iba pred niekoľkými mesiacmi a v parlamente budú absolútnymi nováčikmi.

Napriek veľkým sľubom, ktoré zaznievali v predvolebnej kampani, hlasovať prišlo historicky najmenej ľudí. Volebná účasť len tesne prekročila hranicu 50 percent. Príčiny môžu byť dve, prípadne ide o ich kombináciu – veľa frustrovaných Ukrajincov už neverí ani novým politickým tváram, iní nehlasovali, lebo dovolenku uprednostnili pred rozhodovaním o zložení parlamentu.

Boj proti korupcii

Ak sa potvrdí, že Zelenského strana získala väčšinu mandátov, bude to prvý raz v dejinách samostatnej Ukrajiny, čo sa prezident môže oprieť o pohodlnú podporu v zákonodarnom zbore. „Hlava štátu, premiér a parlament majú spolupracovať, aby urobili život na Ukrajine šťastným,“ poznamenal Zelenskyj pre stanicu BBC. Triumf vo voľbách je pre neho veľmi dôležitý, lebo doteraz nemal parlament pod kontrolou, čo mu neumožňovalo dosadiť do vlády ľudí, ktorých chcel mať za ministrov.

Je to nielen veľká dôvera, ale je to aj veľká zodpovednosť pre mňa osobne i pre celý náš tím. Ukrajincov nezradím.
Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident

Už pred voľbami Zelenskyj prízvukoval, že medzi hlavné ciele po parlamentných voľbách bude patriť skončenie ozbrojeného konfliktu so separatistami v Donbase, výmena zajatcov a boj proti korupcii, s ktorou sa výrazne spájajú aj záujmy najbohatších Ukrajincov. „Zostáva nejasné, či sa Zelenskyj chce – ako povedal – zbaviť oligarchov v politickom a ekonomickom zmysle a od koreňov zmeniť ukrajinský systém. Alebo to boli iba sľuby, potrebné, aby získal osobnú kontrolu nad Ukrajinou a potom presadzoval záujmy s ním prepojených biznismenov,“ napísal denník Handelsblatt. Veľkým testom pre Zelenského a jeho vládu sa stane to, ako sa budú správať k oligarchovi Ihorovi Kolomojskému, kontroverznému boháčovi, ktorý udržiava dobré styky s prezidentom.

Pokiaľ ide o korupciu, predstavuje veľkú prekážku na ceste k lepšej budúcnosti na Ukrajine. Medzinárodný menový fond uviedol, že keby sa ju podarilo odstrániť, hrubý domáci produkt by ročne rástol o päť percent, nie iba o dve percentá.

Najnovšie napríklad server 112.ua poukázal na úplatkárstvo na colnici v prístavnom meste Odesa. Podnikatelia podplácajú, aby im nepreclievali dovážaný tovar, čím má štát mesačne prísť v prepočte o 3,5 milióna eur. Colníci sa zároveň obohacujú tak, že zámerne dlho odkladajú vykladanie kontajnerov z lodí. Kto chce tovar rýchlo dostať, musí im načierno zaplatiť.

Hlasovanie bolo pokojné, ale problémy sa vyskytli

Voľby nenarušila nijaká vážna udalosť, na druhej strane sa však už tradične objavili na Ukrajine prípady, ktoré neboli v súlade so zákonmi. Nezávislí ukrajinskí pozorovatelia oznámili, že si všimli viacero prípadov zakázanej politickej agitácie.

Protizákonne postupovali aj niektorí členovia volebných okrskov. Pozorovatelia zaznamenali v desatine volebných obvodov nepochopiteľný spôsob vydávania hlasovacích lístkov. „Niekde to malo príznaky komediálnej situácie, keď lístky dávali voličom na základe dokladu o poberaní penzie alebo fotokópii cestovného pasu,“ citovala agentúra UNIAN Olhu Ajvazovskú, šéfku mimovládnej organizácie OPORA.

Niektorí voliči si mobilom fotili označené hlasovacie lístky. Podľa Ajvazovskej ich však bolo menej, ako keď sa nedávno konali prezidentské voľby.

Významné právomoci ukrajinského parlamentu

  • Poslanecká väčšina posiela prezidentovi meno kandidáta, ktorého by mal vymenovať za predsedu vlády. (Keď hlava štátu navrhnutú osobu uvedie do funkcie, premiér si vyberie ministrov.)
  • Zloženie novej vlády musí odobriť parlament, pričom môže zablokovať vymenovanie niektorých ministrov.
  • Poslanci môžu vetovať obsadenie niektorých vplyvných funkcií – napríklad post generálneho prokurátora a šéfa centrálnej banky.
  • Parlament môže zosadiť prezidenta v prípade velezrady alebo iného ťažkého zločinu (vyžaduje sa súhlas troch štvrtín členov zákonodarného zboru).

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj