Francúzsko vytvorí tím sci-fi spisovateľov, pomôže armáde s budúcimi hrozbami

Francúzska armáda vytvorí tím sci-fi spisovateľov, ktorí jej majú pomôcť predstaviť si možné budúce hrozby. Správa francúzskej Agentúry pre obranné inovácie (DIA) hovorí, že vizionári predložia možné scenáre, s ktorými vojenskí stratégovia nemusia počítať.

22.07.2019 16:04
debata (26)

Tím budú tvoriť iba štyria alebo piati sci-fi spisovatelia, od ktorých sa očakáva, že budú rozmýšľať kreatívnejšie ako tradičné zložky armády. Prostredníctvom takzvanej rolovej hry a iných techník sa pokúsia predstaviť si, ako by teroristické organizácie alebo cudzie štáty mohli použiť pokročilú technológiu. Práca „červeného tímu“ bude prísne utajená. Podľa francúzskej ministerky obrany Florence Parlyovej má krajina v týchto pretekoch vojenských inovácií „všetky esá“.

Francúzsko sa postupne snaží inovovať svoje prístupy k obrane a armáda nedávno na slávnostnej prehliadke k dobytia Bastily predviedla aj „lietajúceho muža“ na futuristickom vznášadle, alebo nezvyčajne vyzerajúce zbrane na zneškodňovanie dronov, napríklad mikrovlnou rušičku. Armáda tiež experimentuje s nasadením diaľkovo ovládaných robotických vozidiel, ktoré by od budúceho roka mali podporiť francúzskych vojakov v Mali. Prezident Emmanuel Macron ohlásil aj vytvorenie veliteľstva vesmírnych síl.

BBC pripomenula, že Jules Verne už roku 1865 v románe Cesta na Mesiac poslal trojčlennú posádku na vesmírnu misiu z Floridy – s istými zhodami so skutočným letom, ktorý sa uskutočnil o 104 rokov neskôr. Atómovú bombu predvídal Herbert George Wells v knihe Oslobodený svet (The World Set Free), ktorá vyšla v roku 1914.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #armáda #sci-fi