Pompeo dúfa, že KĽDR v obnovených rozhovoroch zmení svoj postoj

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyjadril v pondelok očakávanie, že Severná Kórea zaujme pri obnovení rokovaní medzi oboma krajinami odlišnú pozíciu, informovala agentúra Jonhap.

22.07.2019 19:07
Mike Pompeo Foto: ,
Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo.
debata (7)

Pompeo v sérii rozhovorov pre americké média takisto vyjadril nádej, že sa rozhovory „čoskoro“ začnú.

„Ministerstvo zahraničných vecí absolvovalo niekoľko rozhovorov so Severokórejčanmi,“ povedal Pompeo televíznej stanici Fox News. Severokórejský vodca Kim Čong-un podľa jeho slov sľúbil, že sa obe strany vrátia k rokovaciemu stolu. „Dúfam, že tak urobíme. Dúfam, že keď sa ukážu, tak zaujmú pozíciu, ktorá je odlišná,“ povedal Pompeo.

Americký prezident Donald Trump a severokórejský líder Kim Čong-un sa na stretnutí 30. júna dohodli, že v priebehu niekoľkých týždňov budú pokračovať v rokovaniach.

Presný dátum stretnutia ešte nie je známy. Severná Kórea varovala, že obnovenie rokovaní môže byť „ovplyvnené“ spoločným vojenským cvičením Južnej Kórey a USA, ktoré je naplánované na august.

Rozhovory Washingtonu s Pchjongjangom o denuklearizácii sú pozastavené od februárového summitu amerického prezidenta Trumpa s Kim Čong-unom, ktorý sa vo vietnamskom Hanoji skončil predčasne a bez vzájomnej dohody, keď sa obaja lídri rozišli v otázke ukončenia severokórejského jadrového programu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Mike Pompeo