Chameneí: Cieľom mierového plánu USA je zničiť palestínsku identitu

Cieľom amerického mierového plánu pre Blízky východ je "zničiť palestínsku identitu". Po stretnutí so zástupcami palestínskeho hnutia Hamas to dnes vyhlásil iránsky najvyšší duchovný ajatolláh Alí Chameneí. Americký prezident Donald Trump plán, ktorý dal vypracovať svojmu zaťovi a poradcovi Jaredovi Kushner, opakovane označil za dohodu storočia.

22.07.2019 19:24
Irán / Hamas / Foto: ,
Iránsky najvyšší duchovný ajatolláh Alí Chameneí (vpravo) počas stretnutia so zástupcami palestínskeho hnutia Hamas v Teheráne, 22. júla 2019.
debata (6)

Ekonomickú časť plánu odhalil Kushner na konci júna na konferencii v Bahrajne. USA by chceli vytvoriť investičný fond s 50 miliardami dolárov pre projekty na Západnom brehu Jordánu, v Pásme Gazy a pre palestínske komunity v regióne. Investície majú ísť do zdravotníctva, školstva, energetiky a vodného hospodárstva, nových technológií, turistiky a poľnohospodárstva. Politickú časť plánu chcú Spojené štáty zverejniť neskôr.

Palestínčania však kvôli presunu americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema odmietajú s USA rokovať a tvrdia, že Washington stráni Izraelu, a nemôže tak robiť v mierových rokovaniach sprostredkovateľa.

„Cieľom tohto nebezpečného plánu je zničiť palestínsku identitu. Nesmieme im dovoliť, aby ju s použitím peňazí zničili,“ vyhlásil dnes podľa agentúry AFP Chameneí. Zástupcovia Hamasu sa s iránskymi predstaviteľmi stretli už druhýkrát zo viac ako mesiac.

Vzťahy medzi USA a Iránom sú na bode mrazu už od minulého roka, keď Trump oznámil, že Spojené státy odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Následne Washington uvalil na Irán nové sankcie. Teherán v reakcii povedal, že v júli prestane ustanovenia medzinárodnej dohody dodržiavať, a v posledných týždňoch zintenzívnil produkciu nízko obohateného uránu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #USA #Hamas #Blízky východ #ajatolláh Ali Chameneí