Trump chce sprostredkovať urovnanie vzťahov medzi Pakistanom a Indiou

Americký prezident Donald Trump sa dnes ponúkol robiť prostredníka pri urovnaní napätých vzťahov medzi Pakistanom a Indiou, ktoré dlhodobo komplikuje spor o územie Kašmíru. Donald Trump týmto naznačil zmenu v pretrvávajúcom postoji USA, na základe ktorého musí byť záležitosť vyriešená bilaterálne.

22.07.2019 21:14
Donald Trump / Imran Chán / Foto: ,
Americký prezident Donald Trump (vpravo) počas stretnutia s pakistanským premiérom Imranom Chánom v Bielom dome, 22. júl 2019.
debata (10)

„Ak môžem pomôcť, rád by som bol prostredníkom,“ povedal Trump v Bielom dome, kde privítal pakistanského premiéra Imrana Chána. „Ak môžem akokoľvek pomôcť, dajte mi vedieť,“ dodal. Chán Trumpovú ponuku privítal.

AFP pripomína, že to nie je po prvý raz, čo sa Trump ponúkol zakročiť v súvislosti so zdanlivo neriešiteľným medzinárodným konfliktom. Sprostredkovanie zo strany USA, ktoré sa Pakistan dlho snažil dosiahnuť, však India pravdepodobne otvorene odmietne.

Kašmír je už od roku 1947 rozdelený medzi Indiu a Pakistan, ale obe krajiny si stále robia nárok na celý tento región a bojovali oň už vo viacerých vojnách.

Snaha o ukončenie afganského konfliktu

Prezident USA počas rokovaní s pakistanským premiérom tiež vyhlásil, že Washington a Islamabad spolupracujú na hľadaní cesty k ukončeniu afganskej vojny. Podľa pakistanského premiéra vedie k mieru v Afganistane len jediná cesta: mierové rokovania s Talibanom, ktoré sú na dobrej ceste. Imran Chán sľúbil, že bude zástupcov Talibanu v najbližších dňoch podnecovať, aby v rokovaní pokračovali.

Trump minulý rok pozastavil mnohomiliónovú pomoc Islamabadu, pretože Pakistan podľa Washingtonu poskytuje útočisko teroristom. Dnes Trump vyhlásil, že obnovenie pomoci závisí od pokroku v úsilí na ukončení vojny v Afganistane.

Podľa amerických médií malo dnešné stretnutie zahladiť neurovnaný vzťah medzi oboma politikmi, ktoré komentátori v oboch krajinách označujú za „nepredvídateľné“. Bývalý realitný magnát Donald Trump a bývalý hviezdny hráč kriketu Imran Chán majú podobný politický štýl a do úradu nastúpili bez väčších politických skúseností.

Trump vlani o pakistanskej vláde vyhlásil, že pokiaľ ide o afganský konflikt, „Pakistan pre nás nič nerobí“ aj napriek rozsiahlej americkej pomoci. Vyčítal Islamabadu, že vedel o mieste úkrytu bývalého vodcu teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina ešte skôr, ako ho v Pakistane v roku 2011 zabili americké elitné jednotky.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Pakistan #India #kašmír #Donald Trump #Imran Chán