Španielsky premiér Pedro Sánchez načrtol vládny program s cieľom získať podporu

Úradujúci španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok načrtol vládny program so zvýšením výdavkov na sociálnu sféru dúfajúc, že sa mu podarí presvedčiť ľavicu, aby mu pomohla vrátiť sa k moci, informovala agentúra AFP.

22.07.2019 23:12
Spain Politics Foto: ,
Španielsky premiér Pedro Sánchez počas prejavu na parlamentnom zasadnutí v Madride, 22. júla 2019.
debata

Na to, aby Sáncheza parlament znovu potvrdil vo funkcii predsedu vlády, potrebuje v utorkovom hlasovaní o dôvere podporu 42 poslancov ľavicovej strany Môžeme (Podemos), ako aj podporu poslancov malých regionálnych strán.

V prípade neúspechu mu v druhom hlasovaní 25. júla bude na potvrdenie vo funkcii postačovať jednoduchá väčšina.

Koncom apríla Sánchezova Španielska socialistická robotnícka strana (Partido Socialista Obrero Español – PSOE) zvíťazila v parlamentných voľbách, v ktorých však získala len 123 mandátov, takže v 350-člennom parlamente nemá väčšinu.

Sánchez v pondelok sľúbil okrem iných opatrení znovu zvýšiť minimálnu mzdu, prispôsobiť penzie inflácii a zvýšiť investície do vzdelávania na úroveň päť percent HDP. Premiér takisto stanovil prísne ciele v oblasti financií a sľúbil znížiť deficit verejných financií krajiny.

Líder Podemos Pablo Iglesias cez víkend ustúpil od svojej požiadavky na kreslo v budúcej španielskej vláde, aby uľahčil vytvorenie koalície s PSOE. Sánchez už predtým vyhlásil, že je ochotný vstúpiť do koalície s Podemos, pokiaľ Iglesias nebude členom vlády. Dôvodom sú podľa premiérových slov názorové rozdiely v súvislosti s nezávislosťou Katalánska, s ktorou PSOE nesúhlasí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Podemos #Pedro Sanchéz #vládny program