Lídri k Johnsonovmu zvoleniu: Trump ho uvítal, Barnier sa teší na konštruktívnu spoluprácu

Americký prezident Donald Trump uvítal v utorok zvolenie Borisa Johnsona za nového lídra britskej Konzervatívnej strany, ktorý bude čoskoro aj britským premiérom. Informovala o tom agentúra AFP.

23.07.2019 14:44 , aktualizované: 21:00
Boris Johnson / Británia / Foto: ,
Boris Johnson
debata (21)

„Gratulujem Borisovi Johnsonovi, že bude novým premiérom Spojeného kráľovstva. Bude skvelý!“ uviedol Trump na Twitteri.

Johnsonovi zablahoželal prostredníctvom svojej hovorkyne aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. „Predseda bude s budúcim premiérom spolupracovať najlepšie, ako sa len bude dať,“ konštatovala.

Barnier sa teší na konštruktívnu spoluprácu

Hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier uviedol, že sa teší na „konštruktívnu spoluprácu“ s Johnsonom. Povedal, že sa bude snažiť presadiť ratifikáciu dohody o odchode Spojeného kráľovstva z Únie, ktorý vyrokovala doterajšia britská premiérka Theresa Mayová, a dosiahnuť riadený brexit. Podľa Barniera je EÚ ochotná upraviť politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch, ktorá je pripojená k dohode o brexite.

Pellegrini: Johnsona čaká ťažká úloha dotiahnuť brexit do úspešného konca

Budúceho britského premiéra Borisa Johnsona čaká ťažká úloha dotiahnuť tzv. brexit do úspešného konca. V reakcii na jeho víťazstvo vo vnútrostraníckych voľbách britskej Konzervatívnej strany to uviedol slovenský premiér Peter Pellegrini, ktorý mu zablahoželal k zvoleniu.

„Očakávam, že nový britský premiér ako náš kolega v Európskej rade bude v ďalších diskusiách vystupovať rovnako konštruktívne ako bývalá premiérka Theresa Mayová,“ povedal Pellegrini.

Ako poznamenal, uvidí sa, s akým plánom a požiadavkami osloví ostatných lídrov v Európskej únii. „Možností však nie je veľa,“ poznamenal šéf kabinetu. Slovensko je podľa jeho slov spolu s ostatnými otvorené ďalším diskusiám o budúcich vzťahoch, avšak právny text dohody považuje za konečný. „SR má záujem na riadenom odchode Veľkej Británie z Európskej únie, bude to najlepší možný scenár pre obe strany,“ uzavrel Pellegrini.

Irán blahoželá, svoje vody chrániť bude

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf zablahoželal Johnsonovi k zvoleniu. Zaríf však tiež varoval, že jeho krajina bude „chrániť“ svoje vody v Perzskom zálive.

„Blahoželám svojmu bývalému rezortnému partnerovi Borisovi Johnsonovi, že bude premiérom Spojeného kráľovstva,“ uviedol Zaríf na Twitteri v čase napätia medzi oboma krajinami vyvolanom vzájomným zadržiavaním ropných tankerov.

„Irán nechce konfrontáciu. Ale máme 1500 míľ pobrežia Perzského zálivu. Sú to naše vody a budeme ich chrániť,“ napísal šéf iránskej diplomacie.

Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt v pondelok v súvislosti so zadržaním britského tankera vyhlásil, že Spojené kráľovstvo chce zriadiť v Perzskom zálive námorné ochranné sily pod vedením Európy, pričom však tiež zdôraznil, že Londýn nehľadá konfrontáciu s Iránom.

Pridal sa Macron, aj von der Leyenová

Nastávajúca predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová tiež zablahoželala Johnsonovi k zvoleniu. Podobne mu zagratuloval i francúzsky prezident Emmanuel Macron, informovala tlačová agentúra AFP.

„Blahoželám Borisovi Johnsonovi k nominácii na premiéra,“ povedala von der Leyenová v Paríži. „Teším sa na dobrý pracovný vzťah s ním,“ dodala a pokračovala: „Je veľa rôznych a ťažkých záležitostí, ktoré budeme spoločne riešiť. Máme pred sebou náročné časy.“

Francúzsky prezident Macron vyhlásil: „Gratulujem Borisovi Johnsonovi a zatelefonujem mu, keď sa oficiálne stane premiérom.“

„Veľmi s ním chcem čo najskôr začať pracovať, a nielen na európskych témach a pokračovaní rokovaní súvisiacich s brexiton, ale aj na medzinárodných záležitostiach, na ktorých úzko spolupracujeme s Britániou a Nemeckom… napríklad na situácii v Iráne,“ dodal francúzsky líder.

Hrojsman: Prajem mu veľa šťastia

Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman mu takisto zablahoželal.

„Blahoželám Borisovi Johnsonovi k premiérskemu postu! Stretli sme sa v Kyjeve a Londýne a na rôznych medzinárodných platformách. Náš dialóg bol vždy zmysluplný a priateľský. Prajem pánovi Johnsonovi veľa šťastia na novej pozícii a odhodlanie zdolávať výzvy,“ napísal Hrojsman na Twitteri.

Merkelová sa bude snažiť o „pevné priateľstvo s Britániou“

„Gratulujem Borisovi Johnsonovi a teším sa na dobrú spoluprácu. Naše krajiny by mali v budúcnosti pokračovať v pevnom priateľstve,“ uviedla nemecká kancelárka, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

Erdogan verí, že vzťahy budú prekvitať

Na víťazstvo Johnsona vo vnútrostraníckych voľbách britskej Konzervatívnej strany reagoval tiež turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa svojich slov verí, že turecko-britské vzťahy budú počas pôsobenia Johnsona v úrade premiéra „prekvitať“.

Erdogan v odkaze na Twitteri v utorok zablahoželal Johnsonovi, ktorý má nahradiť Theresu Mayovú na poste predsedu vlády. Johnsonovi zaželal úspech v novej práci a dodal: „Verím, že vzťahy Turecka a Spojeného kráľovstva budú v tejto novej ére prekvitať ešte viac.“

Johnsona, ktorý má čiastočný turecký pôvod, privítali v Turecku v roku 2016 nadšene, keď ako minister zahraničných vecí navštívil túto krajinu – aj napriek faktu, že svoju kampaň za tzv. brexit mal založenú na predpoklade, že Turecko sa stane členom Európskej únie a milióny Turkov prídu do Británie. Johnson takisto napísal urážlivú báseň o Erdoganovi, pripomenula tlačová agentúra AP.

Členovia britskej Konzervatívnej strany sa v hlasovaní o svojom novom lídrovi rozhodovali medzi dvoma kandidátmi, ktorými boli Boris Johnson a súčasný minister zahraničných vecí Jeremy Hunt.

Členovia Konzervatívnej strany sa v hlasovaní poštou rozhodovali medzi dvoma kandidátmi, ktorými boli Boris Johnson a súčasný minister zahraničných vecí Jeremy Hunt.

Na vnútrostraníckom hlasovaní poštou, ktoré sa konalo od 6. do 22. júla, sa zúčastnilo 87,4 percenta zo 160 000 členov Konzervatívnej strany. Za Johnsonovho protikandidáta Jeremyho Hunta hlasovalo 46 656 konzer­vatívcov, Johnsonovi dalo svoj hlas 92.153 členov strany. Neplatných bolo 509 odovzdaných hlasov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Johnson