Johnson verí v novú dohodu s EÚ

Čo sa Therese Mayovej nepodarilo dosiahnuť do troch rokov, to chce vybaviť Boris Johnson do 100 dní. Nový britský premiér prvý deň v úrade sľúbil, že Británia odíde z Európskej únie do 31. októbra tohto roku. Johnson, ktorý prevzal funkcie po Mayovej, vyhlásil, že je odhodlaný nájsť novú dohodu s Bruselom o brexite. Problém je však v tom, že Európska komisia opakovane odkazuje do Londýna, že s ďalšími rokovaniami už nepočíta.

24.07.2019 14:37 , aktualizované: 20:35
boris johnson Foto:
Nový premiér Británie Boris Johnson.
debata (27)

Johnson prehovoril o svojich plánoch pred sídlom predsedu vlády na Downing Street 10. „Urobíme novú dohodu, lepšiu dohodu, ktorá maximalizuje príležitosti brexitu, pričom nám umožní rozvíjať nové a skvelé partnerstvo so zvyškom Európy, ktoré bude založené na voľnom obchode a vzájomnej podpore. Verím, že k tomu dospejeme počas 99 dní," zdôraznil nástupca Mayovej.

Na druhej strane Johnson pripustil možnosť, že rozluka Spojeného kráľovstva s Európskou úniou bude bez dohody. „Je preto potrebné urýchliť prípravy na nedohodu," priznal nový premiér. Pripustil, že v takom prípade čakajú Britániu nejaké ťažkosti, ktoré ju však zároveň podľa jeho názoru posilnia. „Budeme obchodovať s celým svetom," podčiarkol. Prízvukoval, že dodrží svoj sľub, že Spojené kráľovstvo sa rozlúči s členstvom v únii definitívne 31. októbra. „Mýlia sa kritici, ktorí tvrdia, že opäť dopadne zle," upozornil.

Johnson vo vyhlásení ďalej ubezpečil, že po odchode z EÚ budú môcť bezproblémovo zostať občania všetkých členských štátov únie. Platí to, samozrejme, aj o ľuďoch zo Slovenska, ktorí sa tam vybrali za prácou.

Funkcie premiéra sa Johnson ujal po stretnutí s kráľovnou Alžbetou II. v Buckinghamskom paláci. Pred ním za panovníčkou zamierila rozlúčiť sa Mayová. Krátko pred odovzdaním úradu naposledy odpovedala v dolnej komore parlamentu na poslanecké otázky. „Povedali mi, že počas troch rokov som za 140 hodín interpelácií v snemovni zodpovedala viac ako 4 500 otázok," podotkla Mayová. Už tradične sa dostala do slovnej prestrelky s lídrom opozičných labouristov. „Uznala som, kedy sa môj čas naplnil. Možno teraz nastal čas, aby urobil to isté," povedala na adresu Jeremyho Corbyna.

Odchádzajúca britská premiérka Theresa Mayová... Foto: TASR, Frank Augstein
Británia parlament Mayová interpelácie posledné Odchádzajúca britská premiérka Theresa Mayová so svojím manželom Philipom Mayom mávajú zo schodov na Downing Street 10 pred jej odchodom do Buckinghamského paláca v Londýne 24. júla 2019.

S parlamentom sa však Mayová nelúčila, zostane totiž v jeho laviciach ako radová poslankyňa. Členovia Konzervatívnej strany jej po skončení interpelácií tlieskali postojačky a ona sa v tej chvíli neubránila slzám.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

Z vlády odchádzajú ďalší ministri vrátane šéfa diplomacie Hunta

Doterajší britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt oznámil, že odchádza zo svojho postu po tom, ako bol v stredu vymenovaný za premiéra novozvolený líder Konzervatívnej strany Boris Johnson so zámerom výrazne obmeniť vládny kabinet. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Hunt sa tak pripojil k ďalším členom kabinetu Johnsonovej predchodkyne Theresy Mayovej, ktorí podali demisiu alebo ich Johnson bezprostredne po vymenovaní odvolal. Vo svojom tvíte deklaroval, že „po vyše deviatich rokoch vo vláde je načase vrátiť sa do zadných lavíc“, odkiaľ bude nového premiéra „plne podporovať“.

Podľa informácií agentúry AFP by mal Hunta vystriedať bývalý minister pre vystúpenie Británie z Európskej únie (brexit) Dominic Raab.

V súvislosti s nástupom Johnsona oznámili svoj odchod z vlády konzervatívcov aj ministri financií, spravodlivosti, rozvojovej pomoci, obrany, obchodu, školstva, dopravy či miestnej samosprávy. Viacerí z nich boli známi ako proeurópski politici, odmietajúci hrozby Johnsona, že Británia opustí Európsku úniu v plánovanom termíne 31. októbra aj v prípade, že sa dovtedy nepodarí schváliť príslušnú dohodu.

Johnson krátko po svojom vymenovaní našiel náhradu aj za ďalších odchádzajúcich ministrov. Novým šéfom rezortu financií má byť doterajší minister vnútra Sajid Javid, ktorého v pôvodnej funkcii vystrieda Priti Patelová.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Nigel Farage #Boris Johnson #Theresa Mayová