Výpoveď Muellera na odvolanie Trumpa nestačí

Neočistil meno šéfa Bieleho domu, ale neposkytol jeho odporcom ani žiadnu bombu, ktorou by sa ho mohli pokúsiť odstaviť. Špeciálny vyšetrovateľ ruského vplyvu na prezidentské voľby v USA Robert Mueller v právnom výbore Snemovne reprezentantov potvrdil fakty zo svojej správy a zopakoval, že nemôže prezidenta Donalda Trumpa úplne zbaviť viny z marenia vyšetrovania. Sedemdesiatštyriročný bývalý šéf FBI výslovne zdôraznil, že tvrdenia Trumpa, že ho správa úplne očisťuje, nie sú správne.

24.07.2019 16:03 , aktualizované: 18:15
Trump, Wilbur Ross, USA Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata (6)

Muellerov tím vplyv Ruska na Trumpovu kampaň vyšetroval 22 mesiacov a dospel k záveru, že Rusko do volieb v roku 2016 zasahovalo, pričom Trump ani nikto iný v USA s Rusmi tajne nespolupracoval. „Počas svojej kariéry som bol svedkom mnohých výziev pre našu demokraciu. Úsilie ruskej vlády zasahovať do našich volieb patrí k tým najvážnejším,“ vyhlásil špeciálny vyšetrovateľ.

Nedospel však k jednoznačnému záveru v otázke, či Trump bránil výkonu spravodlivosti. „Prezident nebol očistený z činov, ktoré údajne spáchal,“ povedal Mueller. Prikývol tiež na to, že Trump môže byť obvinený, keď odíde z úradu. Kým je totiž v úrade, chráni ho pred trestným stíhaním imunita.

Mueller predstúpil pred právny výbor a výbor pre spravodajské služby. Vo veľmi stručných odpovediach potvrdzoval údaje zo svojej vyše 400-stranovej správy, ktorej obsah bol čiastočne zverejnený tento rok na jar. Povedal, že nenašiel dostatok dôkazov o Trumpovej vine pri spolčovaní sa s Rusmi. Potvrdil tiež, že prezident odmietol vypovedať pred jeho tímom.

Špeciálny vyšetrovateľ, ktorého Trump opakovane obvinil z toho, že proti nemu vedie honbu na čarodejnice, obsah správy zhrnul do troch bodov – ruská vláda zasahovala do amerických volieb, nedospelo sa k záveru, že členovia Trumpovej kampane v tom s ruskou vládou spolupracovali, dôraz sa kládol na objasnenie pokusov brániť vyšetrovaniu. „Nakoniec sme dospeli k záveru, že nerozhodneme, či prezident spáchal zločin,“ oznámil Mueller.

Demokrati dúfali, že ostro sledovaná výpoveď Muellera pred kamerami v Snemovni oslabí Trumpovu šancu na znovuzvolenie. Republikáni prezidenta bránia a demokratov za predvolanie Muellera kritizujú. Trump v tweete napísal, že „demokrati a ostatní“ sa snažia vymyslieť zločin a pripísať ho „aboslútne nevinnému prezidentovi“.

Predseda právneho výboru Snemovne reprezentantov Jerrold Nadler pred vypočúvaním Muellera vyjadril presvedčenie, že výsledky jeho vyšetrovania prinášajú „významné dôkazy“ o tom, že prezident sa dopustil činov, na základe ktorých môže byť podľa ústavy Spojených štátov odvolaný z funkcie alebo môže čeliť ústavnej obžalobe.

Nadlerov demokratický kolega z čela výboru pre spravodajské služby Adam Schiff však v otázke prielomu, ktorý by mohol viesť k impeachmentu, bol skeptickejší. „Som dostatočne realistický, pokiaľ ide o mieru, do akej môže každé jedno vypočutie, každý svedok skutočne posunúť krajinu určitým smerom,“ povedal Schiff pre CNN. „Ľudia sú dosť zarytí vo svojich názoroch na Trumpa a Rusko a vo všeobecnosti v názoroch na tohto prezidenta. Ak rasistické prejavy prezidenta minulý týždeň nestačili na zmenu postojov, neviem, čo by Bob Mueller musel povedať, aby k tomu došlo,“ dodal.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Robert Mueller