V Belgicku a Holandsku padli teplotné rekordy

Teplotné rekordy zaznamenali v stredu meteorológovia v Belgicku aj susednom Holandsku. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že vlna horúčav postihla celú západnú Európu, kde narušila dopravu a vyžiadala si bezpečnostné varovania.

24.07.2019 17:31
debata

Hlavný meteorológ z belgického Kráľovského meteorologického inštitútu (L'Institut Royal Météorologique – IRM) David Dehenauw uviedol, že rekordných 38,9 stupňa Celzia namerali na vojenskej základni Kleine-Brogel ležiacej zhruba 100 kilometrov severovýchodne od Bruselu – v provincii Limbursko pri hraniciach s Holandskom.

Dehenauw v príspevku na Twitteri napísal, že ide o najvyššiu nameranú teplotu od roku 1833, keď sa tieto údaje v Belgicku začali zaznamenávať. Varoval, že vo štvrtok možno v krajine očakávať ešte vyššie teploty.

Doterajším belgickým rekordom bolo 38,8 stupňa Celzia, ktoré namerali 27. júna 1947. Tento rekord však neskôr v roku 1980 po inštalovaní lepšieho meracieho systému do observatória v Uccle pri Bruseli ešte znížili na 36,6 stupňa Celzia.

Najhorúcejší deň od začiatku takýchto meraní zažilo podľa meteorológov vo štvrtok aj susedné Holandsko, kde na leteckej základni Gilze-Rijen na juhu krajiny namerali 38,8 stupňa Celzia. Nové teplotné maximum pokorilo podľa Holandského kráľovského meteorologického ústavu (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut – KNMI) predošlý rekord, 38,6 stupňa Celzia, nameraný ešte v roku 1944.

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Belgicko #teplotné rekordy #vlna horúčav