Samovražedný atentátnik zaútočil na radnicu v Mogadiše

Sídlom starostu somálskeho hlavného mesta Mogadišo otriasol v stredu bombový útok, pri ktorom šesť ľudí zahynulo a samotný starosta utrpel vážne zranenia. Tlačová agentúra AP to uviedla s odvolaním sa na vyjadrenia polície a nemenovaného zdroja z úradu starostu.

24.07.2019 20:14
Somálsko / bombový útok / Mogadišo / Foto: ,
Zdravotníci pomáhajú raneným po útoku samovražedného atentátnika v sídle starostu somálskeho hlavného mesta Mogadišo, 24. júl 2019.
debata

Samovražedný útočník vošiel do priestorov úradu a odpálil výbušninu pripevnenú okolo svojho pása krátko po tom, ako starosta Cabdiraxmaan Cumar Cismaan prijal „zdvorilostnú návštevu“ – amerického diplomata Jamesa Swana, ktorý sa stal novým osobitným splnomocnencom generálneho tajomníka OSN pre Somálsko.

Misia OSN pred útokom na twitteri zverejnila fotografie oboch predstaviteľov, starosta počas návštevy predstavil problémy, ktorým región v súčasnosti čelí.

Cismaana a jeho námestníka previezli do nemocnice s kritickými zraneniami. Medzi obeťami na životoch sú dvaja členovia krajskej komisie, uviedol predstaviteľ polície. Swan z úradu ešte pred výbuchom odišiel.

K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia aš-Šabáb napojená na al-Káidu. Nie je zatiaľ jasné, ako dokázal páchateľ preniknúť do priestorov úradu v čase stretnutia za sprísnených bezpečnostných opatrení. Podľa niektorých predstaviteľov však mohol byť dohodnutý so skorumpovanými úradníkmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #starosta #Somálsko #bombový útok #samovražedný atentátnik #radnica #Mogadišo