USA majú správy o vypálení strely krátkeho doletu zo Severnej Kórey

Spojené štáty majú informácie, že Severná Kórea vypálila vo štvrtok strelu krátkeho doletu, uviedol vysokopostavený predstaviteľ americkej vlády. Ďalej to však odmietol komentovať.

25.07.2019 08:45
debata (10)

Jeho reakcia nasledovala po tom, čo velenie juhokórejskej armády oznámilo, že z okolia mesta Wonsan na východnom pobreží Severnej Kórey boli vo štvrtok miestneho času vypálené dve neidentifikované strely.

„Máme správy o strele krátkeho doletu vypálenej z územia Severnej Kórey,“ povedal predstaviteľ americkej vlády pre juhokórejskú tlačovú agentúru Jonhap. Spomenul jednu strelu, nie dve. „Ďalšie vyjadrenie k tomu nemáme,“ dodal.

Velenie juhokórejskej armády už skôr informovalo, že Severná Kórea vypálila dve neidentifikované strely, ktoré preleteli 430 kilometrov a dopadli do mora.

„Naša armáda pozorne sleduje situáciu pre prípad odpálenia ďalších striel a sme v stave pohotovosti,“ dodalo velenie v Soule.

Severná Kórea naposledy podnikla veľký test zbraní začiatkom mája.

KĽDR vypálila 4. mája celú sériu striel, medzi ktorými sa nachádzal aj „nový typ taktickej navádzanej zbrane“. O päť dní vypálila množstvo striel, vrátane dvoch rakiet krátkeho doletu.

Najnovšie vypálenie striel sa uskutočnilo v čase, keď Severná Kórea vedie rozhovory so Spojenými štátmi o obnovení pracovných rokovaní o svojom jadrovom programe.

Na obnovení dialógu medzi KĽDR a USA sa dohodli v júni severokórejský vodca Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump, ale Pchjongjang vyzval Washington aj Soul, aby zrušili svoje spoločné vojenské cvičenia naplánované na august.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea