Johnson vyzval EÚ, aby prehodnotila postoj k brexitu

Nový britský premiér Boris Johnson vo štvrtok vo svojom prvom vystúpení v tejto funkcii v Dolnej komore britského parlamentu vyzval Európsku úniu, aby prehodnotila svoj postoj k opätovnému otvoreniu zmluvy o odchode Británie z Európskej únie, ktorú s Bruselom uzavrela jeho predchodkyňa Theresa Mayová. EÚ o dohode znovu rokovať odmieta. Informovala o tom agentúra AFP.

25.07.2019 13:55 , aktualizované: 14:18
Boris Johnson Foto:
Britský premiér Boris Johnson
debata (3)

V súvislosti s brexitom Johnson tiež povedal, že ak sa Londýnu nepodarí uzavrieť s Bruselom novú dohodu, odíde 31. októbra z Únie bez dohody.

„Dnešok je prvým dňom nového prístupu, ktorý sa skončí 31. októbra naším odchodom z EÚ,“ povedal Johnson, ktorý opäť ubezpečil EÚ, že jej občania budú mať v Británii garantované všetky práva.

„Chcem jednoznačne zopakovať, že chcem dať 3,2 miliónu občanov EÚ absolútnu istotu, že môžu žiť a zostať v Británii,“ povedal Johnson a zopakoval, že 31. október ako termín brexitu pokladá za „absolútne záväzný“. Poslancov všetkých strán zastúpených v parlamente vyzval, aby to zobrali na vedomie.

„Je potrebné, aby realitu brexitu vzali na vedomie všetky strany,“ vyhlásil v parlamente nový britský premiér, ktorý v tejto súvislosti označil poslancov opozičnej Labouristickej strany za „skeptikov a pochybovačov“, napísala na svojej webovej stránke spravodajská televízia Sky News.

Írska poistka musí preč

Len úplné vyčiarknutie tzv. Írskej poistky by umožnilo ratifikáciu dohody. Vyhlásil ďalej Boris Johnson. Uviedol, že časový limit platnosti poistky nestačí. Vo svojom prejave zároveň sľúbil občanom Európskej únie, že aj po prípadnom brexite bez dohody budú môcť žiť a pracovať v Británii. Za misiu svojej vlády označil cieľ urobiť z Británie „najlepšie miesto na Zemi“.

„Musí byť jasne pochopené, že cesta k (brexitovej) dohode vedie cez zrušenie (írskej) poistky,“ vyhlásil Johnson. Protokol o Írsku a Severnom Írsku známy ako írska poistka sa stal hlavnou prekážkou pri ratifikácii „rozvodovej“ dohody v britskom parlamente. Cieľom mechanizmu je zaručiť zachovanie voľného režimu na hranici medzi Írskom a Severným Írskom i po brexite, časť britských politikov sa ale obáva, že výsledkom bude trvalé pripútanie ich krajiny ku štruktúram EÚ.

Johnson vylúčil, že by pre jeho vládu bolo prijateľné zmiernenie poistky dohodnutím časového limitu jej platnosti. Európska únia pritom tento ústupok v minulosti odmietla a dlhodobo dáva najavo, že bez opatrenia zabraňujúceho obnove kontrol na írskej hranici sa brexitová dohoda nemôže obísť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Brexit #Boris Johnson