Britské lode bude cez Hormuzský prieliv sprevádzať Kráľovské námorníctvo

Británia vydala vo štvrtok príkaz svojmu Kráľovskému námorníctvu, aby cez Hormuzský prieliv sprevádzalo lode plaviace sa pod britskou vlajkou. Reagovala tak na minulotýždňové zadržanie britského tankera iránskymi ozbrojenými silami. S odvolaním sa na vyhlásenie britského ministra obrany o tom informovala agentúra AFP.

25.07.2019 15:52
tanker, ropa, Hormuzský prieliv, irán,... Foto: ,
Tanker Stena Impero spoločnosti Stena Bulk plávajúci pod britskou vlajkou, Hormuzský prieliv.
debata (9)

„Kráľovské námorníctvo dostalo za úlohu sprevádzať cez Hormuzský prieliv lode, ktoré sa plavia pod britskou vlajkou, či už individuálne, alebo v konvoji, a to za predpokladu, že o tejto ceste vopred informujú,“ uviedlo ministerstvo vo svojom vyhlásení.

Ropný tanker Stena Impero, plaviaci sa pod britskou vlajkou, zadržal 19. júla Irán v Hormuzskom prielive. Tanker sa podľa Teheránu zrazil s iránskou rybárskou loďou, pričom ignoroval jej tiesňové volanie a porušil medzinárodné pravidlá námornej dopravy.

K zadržaniu tankera došlo zhruba dva týždne po tom, ako v britskom zámorskom území Gibraltár zadržali iránsky supertanker Grace 1 pre podozrenie z porušenia sankcií Európskej únie voči Sýrii.

Spojené kráľovstvo v pondelok v tejto súvislosti oznámilo, že chce v Perzskom zálive zriadiť námorné ochranné sily pod vedením Európy.

Francúzsko vo štvrtok na britskú výzvu reagovalo vyhlásením, že nie je ochotné vyslať do oblasti Perzského zálivu ďalšie vojenské sily, avšak je pripravené zdieľať s Londýnom informácie a koordinovať využitie vojenských kapacít, ktoré v regióne už má.

Iránsky prezident Hasan Rúhání ešte v stredu podľa agentúry DPA naznačil, že by výmenou za iránsky tanker zadržaný Gibraltárom prepustil tanker Stena Impero.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Hormuzský prieplav