Austrálska vláda zakladá fond na boj proti extrémnemu suchu

Austrálska vláda založí fond v hodnote päť miliárd austrálskych dolárov (približne 3,1 miliárd eur), ktorý má v budúcnosti slúžiť na boj proti rekordným horúčavám a suchu v tejto krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

25.07.2019 17:28
debata (1)

Vládny návrh schválil vo štvrtok austrálsky parlament. „V tejto krajine je sucho otázkou prežitia,“ uvádza sa v stanovisku, ktorú podpísali piati ministri vrátane premiéra Scotta Morrisona.

„Poľnohospodári, ako i vidiecke a regionálne komunity, ktoré roky trpia neprestávajúcim suchom, teraz získajú prístup k nástrojom, ktoré potrebujú na prípravu, riadenie a udržiavanie svojich podnikov,“ píše sa v stanovisku.

Novovytvorený fond bude podporovať zvyšovanie odolnosti voči suchu prostredníctvom investícií do výskumu, inovácií a nových technológií, ako i zlepšovaním environmentálneho manažmentu a rozvojom infraštruktúry na šetrenie vodných zdrojov.

Austrálsky meteorologický úrad uvádza, že veľké časti krajiny postihuje extrémne sucho, rekordne vysoké denné teploty a podpriemerné množstvo zrážok.

Ničivé sucho na východe krajiny zasiahlo napríklad jednu z najvýznamnejších poľnohospodárskych oblastí Murray Darling Basin, v ktorej spadlo najmenej zrážok za posledných 120 rokov, ako informoval minulý týždeň klimatológ David Jones.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #fond #extrémne horúčavy #suchá