Rakúsko vydalo zatykač na dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky

Rakúske úrady vo štvrtok oznámili, že vydali zatykač na dôstojníka ruskej vojenskej spravodajskej služby. Prípad siaha až do 80. rokov 20. storočia, poznamenala agentúra AFP.

25.07.2019 21:39
debata (25)

Podľa nej polícia v Salzburgu oznámila, že „prokuratúra nariadila zaistenie 65-ročného riadiaceho dôstojníka z ruskej vojenskej spravodajskej služby (Hlavnej správy (GU) Generálneho štábu (GŠ) Ozbrojených síl (VS) Ruskej federácie (RF)). Pred premenovaním sa nazývala Hlavná správa rozviedky (GRU) GŠ VS RF, na základe európskych a medzinárodných zatykačov“.

Dôstojník bol na webovej stránke rakúskeho ministerstva vnútra menovaný ako 65-ročný Igor Jegorovič Zajcev.

Príkaz na zatknutie sa týka prípadu, ktorý vyšiel najavo v novembri 2018. Nemenovaný plukovník rakúskej armády vo výslužbe je podozrivý zo špionáže pre Rusko, ktorú vykonával od 90. rokov 20. storočia do roku 2018.

„Riadiaci dôstojník GRU je podozrivý z presvedčenia 70-ročného plukovníka rakúskej armády vo výslužbe, aby uskutočnil spravodajskú operáciu na úkor Rakúska, odhalil štátne tajomstvá a vedome sa vzdal vojenských tajomstiev,“ uviedla rakúska polícia.

Vo vyhlásení ďalej uviedla, že tento Rakúšan mal prvý kontakt s ruskými spravodajskými službami už v roku 1987 a že po tomto stretnutí „poskytol svojmu riadiacemu dôstojníkovi komplexné informácie… o rakúskych ozbrojených silách, najmä o zbraňových systémoch a zložení pozemných a vzdušných bojových síl“.

Plukovník vo výslužbe je v súčasnosti vo väzbe, vyšetrovanie prípadu pokračuje, dodala AFP.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #zatykač #ruská vojenská rozviedka