USA uvalili sankcie na Madurových nevlastných synov

Spojené štáty uvalili sankcie na troch nevlastných synov venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ako aj na dvoch iných podnikateľov pre údajnú spreneveru verejných prostriedkov určených na dovoz potravín do tejto juhoamerickej krajiny. S odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie amerického ministerstva financií o tom informovala agentúra DPA.

25.07.2019 23:05
debata (15)

Spojené štáty tvrdia, že občan Kolumbie menom Alex Nain Saab Moran profitoval viac ako tri roky z predražených kontraktov v rámci venezuelského vládneho potravinového programu s názvom Miestne komunity pre zásobovanie a produkciu (CLAP).

„Prostredníctvom dômyselnej siete schránkových firiem, obchodných partnerov a členov rodiny, prepieral Saab stovky miliónov dolárov v korupčných schémach po celom svete,“ uviedlo ministerstvo vo svojom vyhlásení.

Časť takto získaných finančných prostriedkov mala ďalej smerovať k Madurovým trom nevlastným synom Walterovi, Yosserovi a Yoswalovi výmenou za vládne kontrakty vrátane CLAP.

„Potraviny používali ako formu sociálnej kontroly tak, aby podporovali svojich politických prívržencov a trestali oponentov, zatiaľ čo stovky miliónov dolárov rozkrádali prostredníctvom podvodných schém,“ vyhlásil na margo Madurovho režimu americký minister financií Steven Mnuchin.

Ako pripomína AP, hlad je v prípade Venezuely jednou z hlavných príčin masového úteku obyvateľov z tejto kedysi bohatej, ropu exportujúcej krajiny.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sankcie #Venezuela #Nicolas Maduro