V Budapešti zneškodnili vojnovú bombu; evakuovaní sa vrátili domov

Pyrotechnici maďarskej armády v piatok v rekordne krátkom čase zneškodnili bombu z čias druhej svetovej vojny, ktorú našli na stavbe v budapeštianskej mestskej časti Városliget. Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV pyrotechnici muníciu vyzdvihli a znefunkčnili v priebehu pol hodiny.

26.07.2019 10:33 , aktualizované: 16:34
debata (20)

Polícia v piatok ráno evakuovala takmer 3500 obyvateľov a pracovníkov objektov VII. a XIV. budapeštianskeho obvodu v okruhu 500 metrov od miesta nálezu 100 kilogramov vážiacej bomby sovietskej výroby. Evakuovaní sa po zneškodnení munície mohli vrátiť do svojich obydlí a pracovísk.

Podľa pyrotechnikov bomba nemala rozbušku, ale aj napriek tomu nebolo jej zneškodnenie bez rizika, pretože obsahovala 30 kilogramov výbušniny. Podobnej munície nájdu v Maďarsku ročne dva až tri kusy.

Budapeštiansky dopravný podnik BKK presmeroval dopoludnia viaceré spoje trolejbusov a autobusov, popoludní však polícia obnovila dopravu v okolí Városligetu, ktorý je aj druhým najväčším verejným parkom maďarského hlavného mesta.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #evakuácia #nevybuchnutá munícia