Francúzsko chce s Johnsonom rokovať o budúcich vzájomných vzťahoch

Francúzsko je pripravené spolupracovať s novým britským premiérom Borisom Johnsonom, Paríž a ani žiadna ďalšia krajina Európskej únie však nebude nanovo rokovať o ťažko dosiahnutej dohode o brexite. Uviedla to v piatok francúzska ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalinová, píše agentúra Reuters.

26.07.2019 11:59
Francúzsko / Emmanuel Macron / Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron
debata

De Montchalinová dodala, že prezident Emmanuel Macron bude s Johnsonom o otázkach súvisiacich s brexitom hovoriť v nasledujúcich týždňoch.

Ministerka zdôraznila, že nové prerokovanie rozvodovej dohody, na ktorej sa dohodli Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová a Únia, nie je témou dňa, obe strany však majú stále o čom hovoriť.

„To, o čom treba stále rokovať, sú budúce vzťahy,“ uviedla de Montchalinová v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas France 2 s tým, že Paríž chce s novým britským premiérom spolupracovať. „Musíme vytvoriť pracovné vzťahy a neskĺznuť k hrám, gestám a provokáciám.“

Bezprostredne po stredajšom vymenovaní do úradu vystúpil Johnson s prejavom, v ktorom prisľúbil, že Británia opustí Európsku úniu v dohodnutom (posunutom) termíne 31. októbra, bez akýchkoľvek „‚ak‘, ‚a‘ či ‚ale‘“. Zároveň vyhlásil, že s Európskou úniou vyrokuje „novú a lepšiu“ dohodu o brexite.

Podľa de Montchalinovej 31. október nie je nemenným termínom a červené čiary „iba vytvárajú napätie v diplomacii“. Zopakovala však, že Británia musí mať na ďalší odklad dobrý dôvod, pokiaľ si to bude nakoniec želať.

Dosluhujúci šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker v telefonáte s Johnsonom povedal, že o zmluve o odchode Británie z Európskej únie sa už nebude rokovať. Existujúcu dohodu nazval tou „najlepšou a jedinou možnou“.

Podobne sa tento týždeň vyjadril aj írsky premiér Leo Varadkar. Bez toho, že by Londýn akceptoval tzv. írsku poistku, dohoda o vystúpení z Európskej únie a ani následná dohoda o obchodných vzťahoch nebude.

Írska poistka (backstop) má zabrániť opätovnému zavedeniu kontrol na hranici medzi Írskou republikou a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #Brexit #Boris Johnson